Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ökodivat-tervezők a kastélyban

Ökodivat-tervezők a kastélyban Kultúra

Gróf Kálnoky Tibor meghívására ökodivat-tervezők kollekcióit mutatják be a Miklósváron található kastélyban a hétvégén. Az amerikai Jeff Garner, a székelyföldi származású, Londonban alkotó Jánosi Matilda, valamint Kálnoky Anna grófnő tervezéseit is felsorakoztatja az esemény.

Hirdetés
Hirdetés

Az erdőn túl (Beyond the Forest) – ez a címe annak az ökodivat-kollekciónak, amelyet Miklósvár kastélyában mutatnak be szombaton. Kálnoky Tibor gróf Jeff Garner malibui divattervezőt látja vendégül erdővidéki szülőfalujában, a tervező fenntartható divatmárkáját, a Prophetik-et hozza Erdélybe. Jeff Garner Jánosi Matilda székelyföldi származású, Londonban dolgozó tervező közreműködésével a helyszínen mutatja be új, Az erdőn túl című kollekcióját. A kastélyban többek között Kálnoky Anna grófnő Transylvanicum elnevezésű kollekcióját is meg lehet tekinteni – közölték a szervezők. Az eseményen helyi zenekar, a Tiberius Quartett lép fel.

Kender, selyem, lenvászon

Jeff Garner kollekcióját a természetes növényi és föld tónusú színek jellemezik. Érdekesség, hogy Garner saját malibui farmjáról gyűjtött növényeket használt elkészítésükhöz. Elmesélte, hogyan használta fel a tengerparti hajdinát, az encelia farinosa nevű cserjét, a ragadós maszkvirágot, a bodzát, a lila zsályát, az eukaliptuszt és a festő indigót ökodivat-kollekciójában. „A természet minden elemet megad nekünk ahhoz, hogy szépséget hozzunk létre” – mondta a tervező. A kollekció olyan változatos természetes anyagokat is magába foglal, mint a kender, a selyem, az öko pamut, a lenvászon és más helyi, Romániában honos virágokból készült elemek.

Az esemény másik különleges momentuma, hogy láthatjuk Jánosi Matilda új márkája, a Tilly Janosi London egyik egészen egyedülálló darabját is Az erdőn túl kollekció részeként. Ezt Jánosi Matilda nemrég elhunyt erdélyi unokaöccse emléke előtt tisztelegve a nagymamája által kézzel készített anyagokból tervezte.

Jeff Garner úttörő kollekciójának szellemisége támogatja a Kálnoky Alapítvány célkitűzéseit, amelyek között alapvető fontosságú Erdély multikulturális örökségének helyreállítása és népszerűsítése. Az esemény létrejötte az Artwise Egyesületnek köszönhető; fő céljuk az erdélyi kreatív szektor értékteremtésének támogatása, az interkulturális kapcsolódás elősegítése. Az egyesület elnöke, Oláh Ildikó személyesen vesz részt az esemény előkészítésében, hisz fontos cél számára az erdélyi közönséghez közelebb hozni a divat és kreatív művészetek világát.

Miklósvár, ahol Kálnoky Tibor gróf a családjával él, híres építészeti örökségéről, amely egy részének helyreállításához maga a walesi herceg (ma angol király) is hozzájárult, aki szívesen töltött időt a környéken. Kálnoky gróf vendégháza szállást biztosít azon vendégeknek, akik szeretnének egy gyönyörű autentikus, antik bútorokkal és erdélyi textillel berendezett helyen megszállni. Jeff Garner amerikai divattervező sokszor meglátogatja a kis falut, ahol szereti erdei lovaglással tölteni a napjait, és csodálni a helyi embereket, akik nagyon közeli kapcsolatban élnek a természettel.

Garner ruhakölteményeit számos híresség viselte már: a Kings of Leon együttes tagjai, Sheryl Crow vagy Taylor Swift. Garner 2013-ban a párizsi divathéten megnyerte az év tervezője díjat, 2019-ben pedig Emmy-díjat kapott a fenntartható divatról szóló dokumentumfilmjével, melynek címe Remastered.

Juhászok viseletéből ihletődik a grófné kollekciója

Kálnoky Anna grófné Transylvanicum nevű kollekcióját az erdélyi juhászok hagyományos ruhái ihlették. Ezek az eredetileg gyapjúruhák minden időjárásban, télen, nyáron helytállnak, időtlen darabok. Ebből inspirálódva mellényeket, szoknyákat, nadrágokat tervez, melyek egy részét helyi forrásokból nyert természetes módon színezi. Anyagként gyapjút használ, amelyet helyi gyapjúkészítőktől szerez be. Korábban már készített ruhákat családja és barátai számára – beleértve őfelségét, a walesi herceget is.

Jánosi Matilda (művésznevén Tilly) a Hargita megyei Csekefalván nőtt fel, szoros kapcsolatban a természettel. „Mivel a fenntarthatóság életmód mindennapjaink része volt Erdélyben, természetesnek éreztem, hogy beépítsem a művészetembe” – vallja. 2009-ben Budapesten megalapította a TildArt ökoluxus márkát, mellette több projektben is dolgozott jelmezkészítőként – köztük Andrew Lloyd Webber híres musicaljében, az Operaház fantomjában, Londonban. Olyan zenészeknek alkot ruhákat, mint például a brit hegedűművész, Analiza Ching. Elton Johnra, Lily Collinsra, Kate Moss lányára, Lila Grace Moss-ra is igazított ruhát vörös szőnyeges eseményeken. Tilly a közelmúltban jelmezkészítőként kezdett dolgozni a filmiparban, az új James Bond-filmhez is készített már ruhadarabokat a híres angol Savile Row stílus szárnyai alatt. 2018 óta működik együtt az amerikai Jeff Garnerrel a tervező európai és angliai bemutatóin.

Kiss Judit

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük