Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nőnapi kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Nőnapi kiállítás Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Azok a csodálatos nők címmel nyílik fotókiállítás nőnapi ajándékként a megyeszékhelyen, március 9-én, csütörtökön 18 órától a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozatán.

A tárlat azon székelyföldi, valamint a nagyvilágban sikeres életutat bejárt nők egy részét hivatott bemutatni, akiknek tudása, tehetsége és rátermettsége példaértékű. A történelem ennek ellenére sok esetben csak elvétve jegyzi maradandó tetteiket. Hivatásukat nem a hírnév utáni vágy határozta meg, talán ezért is van az, hogy csak kevesen kapták meg a társadalom méltó elismerését és megbecsülését.

A nők szerepvállalása nélkül a felfedezések, a művészetek, az irodalom, a tudomány, a sport és sok más terület bizonyára szegényebb lenne. Ezt az űrt kívánja betölteni a csütörtöki kiállítás, amely olyan nőket mutat be, mint Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatója, Rosalind Franklin angol kémikus, Edith Stein filozófus, a divatkirálynő és üzletasszony Coco Chanel, Egerszegi Krisztina, az egyetlen ötszörös egyéni olimpiai bajnok úszónő.  A kiállításanyagban olyan székelyföldi büszkeségek is szerepelnek, mint a háromszéki Szabó Kati tornászcsillag, négyszeres olimpiai bajnok, báró Szentkereszty Stefánia, az árvák és rászorulók védelmezője, a sepsiszentgyörgyi származású Ledán Eszter, a Bécsi Állami Operaház szólistája, táncosa, valamint a csíkszeredai Miklós Edit olimpiai alpesi síző.

Hirdetés
Hirdetés

A kiállítást Nagy Péter ötletgazda, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ nevelője mutatja be. Köszöntőt mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, dr. Csák László, a BBTE Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozat Közigazgatás szakának koordinátora, valamint Tamás Mária, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének képviselője.

A beszédeket zenés összeállítással egybekötött, a tudós nők életét bemutató Igen-nem című előadás követi.

Nőnapi zenés előadás

Március 8-án 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében zenés előadással kedveskednek a hölgyeknek. A nő dicsérete című darabot Kolcsár József színművész, Kertész János (zongora) és fia, Kertész Huba (gitár) adja elő. A résztvevők között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 8., 17:01
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Taníttok minket…

    Most már tudom minden nap Tiétek
    s hogy Tőletek függ jelen és jövő
    mert boldogságért szerelemért éltek
    a sorsotok sorsunkkal összenő…

    vigyáztok ránk a rögös földi térben
    és vigasztaltok ha valami fáj
    óvtok a rossztól minket észrevétlen
    a jóságotok számunkra talány…

    ma már tudom a csókotok vigasz
    és türelmetek gyógyír a sebre
    mely felfakad ha az Idő havaz
    ha fagy és köd lelkünkre telepedne…

    vagytok a szépség derű és alázat
    a mindent értő önfeláldozás
    s mit ember fia csak ritkán találhat
    rejtőző kincs delejes álmodás

    ma már tudom a Föld sója vagytok
    Leány s Anya kikért érdemes élni
    szelíd mosollyal erőt hitet adtok
    taníttok minket szeretni remélni…