Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Néprajzi dokumentumfilmek

Néprajzi dokumentumfilmek Kultúra

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ május 14-én 20 órától az intézmény Facebook-oldalán vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek különleges háromszéki fafeldolgozási eljárásokat és termékeket mutatnak be.

Gelence a 19. század óta zsindelykészítéséről híres település. A film egy gelencei mester munkáján keresztül vezet be a kölöpök, hornyolók, bástyológyaluk uralta világba.

Hirdetés
Hirdetés

A csernátoni Haszmann-faragóiskola hírét megszámlálhatatlanul sok mívesen ácsolt-díszített székelykapu őrzi, amelyek az elmúlt fél évszázad során kerültek ki a család műhelyéből, de az ácsolási arányok és az ősi eredeztetésű motívumkincs világába is betekintést nyújt.

Ha fából vaskarikát nem is, de faforgácsból kalapot igenis készít a székely ezermester. Csomakőrös sajátos hagyományának mindennapjaiba az utolsó mesterek engednek bepillantást.

A dokumentumfilmek a „Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által”című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük