Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagy siker az apa–fia tábor

Nagy siker az apa–fia tábor Kultúra

Nem csoda, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek az apa–fia táborba, amelyet idén augusztus 11–14. között harmadik alkalommal rendeztek meg Feldobolyban, hiszen a három napba annyi élményt sűrítettek a szervezők, amennyit csak lehetett.

Maradandó emlékekkel, hasznos tapasztalatokkal és megerősödött szülő–gyerek kötelék birtokában távoztak a résztvevők: 23 (csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és egy magyarországi) apuka és 25-nél több kisfiú. Minőségi időt tölteni a gyerekkel, megmutatni azokat a dolgokat, amelyeket városi környezetben nem tapasztalhat meg – ezek voltak a rendezvény alapelvei, osztotta meg lapunkkal a szervezők részéről a kézdivásárhelyi Szász Hunor, maga is két kisfiú édesapja.

Az önellátás mint jelszó égisze alatt sátorban laktak, a flekkent, a tokányt is maguk készítették, a pénteki esti közös táborállítást ismerkedés követte, szombaton mogyoróágból építettek kunyhót. Falu- és templomlátogatás is volt, felkeresték a Hármashalom néven ismert helyi látványosságot. Horgászatban is próbára tették magukat, az esti tábortűzhöz együtt gyűjtötték a fát. Vasárnap traktorral, lovas szekérrel kerestek fel egy esztenát, végig lehetett nézni a fejés folyamatát, sajtot, ordát, túrós puliszkát kóstolni, mindössze a hétfőre tervezett rétyi fürdőzést hiúsította meg az időjárás. Kipróbálták az „erdei túlélést” is: erdész vezetésével tanulták meg, mi az, ami biztonságosan begyűjthető, elfogyasztható, helyben meg is kóstoltak minden ilyen bogyót és növényt, nagy élményt jelentett a lóitatóban való fürdés is – a kicsik azóta is emlegetik, milyen nagyon jól teltek ezek a napok.

Az apa–fia tábor a csíkszeredai születésű Bedő Imre által elindított, Férfiak Klubja nevű kezdeményezésből nőtte ki magát, és minden visszajelzés a létjogosultságát igazolja. Ezért nem is kérdés, hogy jövőre is megszervezik, új helyszínen (eddig a Szent Anna-tó és Csernáton van „kipipálva”), hasonlóan érdekes, változatos programmal. A cél a továbbiakban is az, hogy minél egyszerűbb körülmények között boldoguljanak a gyerekek, férfias tevékenységekben vegyenek részt, hiszen amint Szász Hunor fogalmazott: a hétköznapokban az apák többsége a munkája miatt nagyon keveset lehet otthon, a kicsik többnyire női környezetben vannak. Bebizonyosodott tehát: nem tragédia, ha sáros a nadrág, maszatos a pracli, vannak ennél sokkal, de sokkal fontosabb dolgok, és a gyerekek nagyon jól feltalálják magukat, ha – persze, felügyelet mellett – kicsit szabadabban játszhatnak.

További fotók itt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük