Felhívás!

Nagy Borbála alkotása nyerte a 29. Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Nagy Borbála alkotása nyerte a 29. Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját Kultúra

A Berlinben élő Nagy Borbála Pannónia dicsérete című alkotása nyerte a marosvásárhelyi 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, amelyet a város önkormányzata ajánlott fel – közölték vasárnap a szervezők.

A fődíjas film tavaly novemberben megnyerte a German Short Film Awardon a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

A seregszemlén több alkotás is kitüntetésben részesült. A diákzsűri elismerését, az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat egy francia rövidfilm, a Nathan Franck által rendezett Feddhetetlen című alkotás nyerte meg.

A zsűri különdíjában részesült a Buzási Gyopár által rendezett Az utolsó mese című magyar film. Szintén magyar alkotás kapta a Simó Sándor emlékdíjat, amelyet a legjobb diákfilmnek ítéltek oda. Ezt az elismerést Beleznai Márk Agapé című alkotása nyerte meg. A Maros megyei önkormányzat díját a ghánai-belga koprodukciónak, az Anthony Nti által jegyzett Jó éjt című rövidfilmnek ítélték oda.

A vasárnap véget érő fesztivál szervezőinek korábbi tájékoztatása szerint 838 rövidfilmet neveztek a versenyprogramba, amelybe végül 40 rövidfilmet – 25 animációt, 11 kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet és két kísérleti filmet – válogattak be, a többi között 9 magyar, 6 francia, 5 orosz és 4 romániai alkotást. A fesztivál zsűrijét az idén Milos Itic, Tudor Cristian Jurgiu, Kocsis Ágnes, Titus Muntean és Visky Ábel filmrendezők alkották.

A seregszemlén a magyar és a román filmgyártás legfrissebb alkotásaiból készült válogatást is láthatott a közönség.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.