Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Művészek és gyerekek közösen

Művészek és gyerekek közösen Kultúra

Végéhez ért a csernátoni Ika-művésztelep második kiadása. A művészek a gyerekekkel együtt augusztus 25-től szeptember 3-áig dolgoztak, a mindennapos alkotómunkán kívül különböző programokon, kiállításokon vehettek részt. A tíz nap alatt elkészült alkotásokat a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában mutatták be kedden, a tárlat még néhány hétig megtekinthető az érdeklődők számára.

A pincegalériában összegyűlt művészeket, gyerekeket és közönséget Ágoston József kultúrfelelős köszöntötte.

– Nincsenek rá megfelelő szavak, amelyekkel tisztességesen meg tudnánk köszönni azt az ajándékot, adományt, amelyet a művészek második alkalommal hagynak Csernáton községre, ezt a nemes ajándékot, amely egy jövendő képzőművészeti gyűjtemény alapját tudja képezni – fogalmazott Ágoston. Hozzátette, hogy a művésztelep elindításának ötlete valamivel több mint két éve, borozgatás közben született meg, és most már a harmadik kiadásra készülnek.

Ezután dr. Deák Ferenc Loránd vette át a szót, aki beszédében külön-külön emelte ki az alkotók munkásságának sajátosságait, az alkotmányok érdekességeit, illetve Csernáton község szépségeit. Az alkotások nagyrészt a község, illetve a hadiszállásuknak is nevezhető Haszmann Pál Múzeum arculatát mutatják be. A komoly elemzést Niczuly Ödön vőfély váltotta humorrá, aki ismert rigmusokkal nevettette a jelenlévőket.

Ezt követően Székely Géza képzőművész, a tábor vezetője mondott köszönetet a felnőtt alkotóknak: „Nagy önzetlenség manapság, hogy tíz napot a mindennapi életükből feláldoztak, és eljöttek ide”, illetve kiemelte, hogy a művésztelep sajátossága, hogy 19 gyermek is bekapcsolódott, akik nap mint nap nagyon öntudatosan dolgoztak.

– A művészet nem annyira a múlté, hanem a jövőé. Annyit ér a művészet jelene, amennyit a jövő számára át tud sugározni – hangsúlyozta a fiatalok bevonásának fontosságát. Köszönetet mondott Ágoston Józsefnek, aki a háttérből, nagy diplomáciai érzékkel irányította a dolgokat, illetve Deák Ferencnek és Niczuly Ödönnek, hogy színesítették a kiállításmegnyitót. Ezt követően pedig az emléklapokat adott át a szorgos gyerekeknek.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdetben viharos időjárás szerencsére elcsitult, így az ünnepséget az udvaron lehetett folytatni. Sorra adták át az emléklapokat és virágokat a művészeknek, gyerekeknek, illetve a művésztelep létrejöttében fontos szerepet játszó támogatóknak. Az eseményt bor és kürtőskalács közös elfogyasztása zárta. A szervezők remélik jövőre is helyet kap a művészek életében a Csernátoni alkotótábor.

Ágoston József kultúrfelelős lapunknak elmondta, szeretnék, ha a tárlat minél több ideig látogatható lenne, de sajnos ez az időjárástól is nagyban függ, hiszen a pincegaléria esős időben nem a legmegfelelőbb az alkotásoknak. De minimum két hétig még biztosan megtekinthető lesz.

Bartok Barbara

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük