Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Módszertani műhelymunka

A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza közös szervezésében július 1–5. között tizennegyedik alkalommal szervezik meg Csernátonban a Módszertani kézműves és néptánc műhelymunkát.

A feliratkozott résztvevők többnyire pedagógusok, akik az iskolai, illetve az azon kívüli oktatásban is hasznosíthatják majd a tanult ismereteket. A tánc és ének tanítására összpontosító műhelymunka célja bebizonyítani ezek nevelő, anyanyelvformáló mivoltát.

Virág Endre főszervező bízik az összefogás erejében, és a hagyományok népszerűsítésében látja a jövőt, szeretné, ha újra ének és tánc zengené be az iskolák udvarait. Úgy tartja, szükség van a hasonló műhelymunkák megszervezésére, hiszen általuk a résztvevők betekintést nyerhetnek a néptáncok és gyermekjátékok elméletébe is. A tábor ideje alatt a táncokat és azok módszertanát Both József táncszakelőadó és Both Zsuzsa szakirányító oktatják, a kézműves-foglalkozás Kolozsi Ildikó és Szász Etelka szakoktatók vezetésével zajlik majd.

Hirdetés
Hirdetés

Az ötnapos műhelymunka során előadásokban sem lesz hiány. Hétfőn Haszmann Pál csernátoni helytörténész Jelképtárunk címmel tart előadást, kedden Kinda István néprajzkutató a Hagyományos népi mesterségek Háromszéken – régen és ma témában értekezik. Szerdán Both Zsuzsa kézműves, néprajzkutató Jeles napok és ünnepi szokások témában bővíti a jelenlevők ismereteit, csütörtökön Kakas Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa Beszélő kövek című néprajzi előadása színesíti a délutánt, míg pénteken Both József táncszakelőadó A tánc és társadalmi környezete című értekezése nyitja meg a délutáni foglalkozást.

A táncoktatások és énektanulások alatt, valamint az esti táncházban is Ábri Béla, Csűrös Imre és Csoboth Lehel népzenészek húzzák a talpalávalót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük