Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Miniben a biciklin

Miniben a biciklin Kultúra

A marosvásárhelyi VintageVelo Neumarkt bringás szervezet és baráti társaság ténykedése volt az ihlető múzsája a The Sepsi Dash elnevezésű biciklis parádénak, melynek keretében szombaton Szentgyörgyről Dálnokra kerekeztek a régi biciklik és a vintage elegancia kedvelői, hogy ott egy jótékonysági töltetű rendezvény keretében hasznosan és kellemesen múlassák az időt.
A résztvevők láthatóan felszabadultan hordták a múlt század első felének divatját (ezt a stílust ma vintage-ként aktualizálták és emlegetik), bár a férfiaknak kissé melegük volt a hosszú nadrágban és ingben-mellényben, a nők pedig kicsit lepirultak a tűző napsütésben, amíg Szentgyörgyről kikerekeztek a dálnoki Gaál-kúriába.
– Mi 2014 óta szervezünk ilyenfajta bringás felvonulásokat Marosvásárhelyen, ez az első alkalom, hogy kivittük a városból az eseményt, és a szentgyörgyi VocalCycle (városi és országúti bicikliket személyesre hangoló) műhellyel itt Szentgyörgyön parádézunk – mondta Ugron Gábor, a VintageVelo Neumarkt vezetője, aki viszont Londonból leste el a módit. A felvonulásoknak mindig van egy elegáns végpontja, általában kastély, udvarház, valamint egy nemes végcélja, hiszen mindig jótékonysági rendezvényként is működnek, a tombola árát felajánlván valakinek.
Kerekes Attila a VocalCycle képviseletében elmondta, kicsi cégük 2015 óta foglalkozik – többek között – a biciklik vintage-re hangolásával, azaz az 1920 és 1975 közötti divathoz igazításával. Az ilyen bicikli nagy kerekű, acélvázas, hagyományos fék- és váltórendszerrel rendelkezik, a mostani parádén is ilyennel jelentkezett a résztvevők többsége. Így nem volt igazán könnyű nekik hegyen-völgyön át Dálnokig kerekezni, még akkor sem, ha kis besenyői kitérőt iktattak be egy jeges-epres frissítő kedvéért, amit a Wunderbar biztosított.
A dálnoki kúriánál szépségverseny keretében díjazták a legszebb lányt – Bakó Kincső vitte el a pálmát –, az úriemberek legjét – ő Koncz Hunor lett –, valamint a legszebb biciklit. Mintegy nyolcvanan alkották a Lady and the Tramps koncert hallgatóságát, azt követően Karak dj bakelit lemezekről hangolta a résztvevők jókedvét, és az késő éjszakáig kitartott.
Az est bevételéből, vagyis a 102 darab 5 lejes tombolajegy árából ezúttal a mellkasi nyirokcsomó-daganattal diagnosztizált, hároméves zabolai fiúcskát támogatják az Életmentő kupakok Egyesület által. Gábor Ákoskának több hazai klinikán sem tudtak biopsziát csinálni, így a szülők Magyarországon folytatják a kivizsgálást és a kezelést, ám ez igen sokba kerül, hiszen nincs magyar állampolgárságuk.
Az idei év jól alakult a szentgyörgyi bringázók számára, több biciklizést népszerűsítő akcióban megmutatták magukat, igyekezvén megfertőzni másokat is szenvedélyükkel. Legközelebb, nem egészen egy hónap múlva, a Turulmadár Iroda által szervezett Mobilitás napja keretében rukkolnak ki több izgalmas programmal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük