Felhívás!

Röviden

Kétezer lógós nem jogosult
Hamarosan döntés születik arról, mikor kezdik el a magyarországi oktatási-nevelési és hallgatói támogatások kifizetését a Szülőföldön magyarul program keretében. Tavaly szeptember 22-én startoltak a kifizetések. A 2017-2018-as tanévre kiírt pályázatra összesen 145 884 igénylés érkezett Erdélyből, ebből 144 651 nevelési-oktatási és 1233 hallgatói igénylés. Az oktatási-nevelési juttatás esetében 142 947-et javasoltak elfogadásra, 1704-et pedig elutasítottak. A hallgatói támogatás esetében 1220 kérést javasoltak elfogadásra, és 13-at utasítottak el. Az elutasítás egyik leggyakoribb oka az iskolai hiányzás, ha a tanuló hiányzásainak száma meghaladja az ötvenet, nem jogosult juttatásra. A hiányos dokumentáció a másik visszatérő probléma, az érintett igénylők a felszólítás után egyáltalán, vagy csak hiányosan pótolták a szükséges iratokat. <<

Olcsó mifelénk az élet?
A fogyasztási javak és szolgáltatások árszintje óriási mértékben különbözik az Európai Unió tagállamaiban – derült ki az Eurostat statisztikájából. Dániában és Luxemburgban például több mint 41 százalékkal kerül többe az élet, mint az EU-s átlag, de például Bulgáriában és Romániában fele annyiba sem kerülnek a javak és a szolgáltatások. Az adatok alapján a szomszédos Magyarországot Lengyelország, Románia és Bulgária is megelőzi olcsóság vonatkozásában. <<

Kijavítják a püspöki palotát
Százezer lejt utal ki a Bihar megyei tanács a nagyváradi görög-katolikus püspökség szombaton leégett székhelye újjáépítésének első szakaszára. Az összeget beiktatták a 2018-as költségvetés-kiegészítési határozattervezetbe, amelyről ma szavaz a megyei tanács. A püspökség közleményt adott ki, ami szerint tegnap összeült a püspöki palota újjáépítéséért felelős bizottság, amely rögzítette a rövid-, közép- és hosszú távú cselekvési tervet. A tegnapi tanácskozáson – a görögkatolikus püspökség illetékesei és a Bihar megyei kulturális igazgatóság tagjai mellett – műépítészek, állagmegőrzési szakértők, Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök, valamint a római katolikus püspökség menedzseri csapata is részt vett. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 28., 12:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  En a szunyog irtashoz szeretnek hozzaszolni csak sajnos a hirdetesnel nem lehet.Orulok , hogy Kezdin ezt fellvallalta a vezetoseg mivel az iden az idojaras nagyon kedvezett a rovaroknak.Jo lenne ha falvakon is ezt megszivlelnek a polgarmesteri hivatalok es ott is tortenne irtas mert lassan oda jutottunk, hogy kora reggel es este mar nem lehet az udvarban, kertben tartozkodni a szunyogok miatt.Es mint tudjuk eleg sokfele betegseget terjesztenek, ne varjuk a telet mert ha enyhe lesz mint ahogy szokott akkor az nem oldja meg a pusztulast.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 1:02
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ne gondolja senki, hogy a szúnyogirtásnál felhasznált vegyszerek csak a szúnyognak ártanak. Bizony árt az az embernek is, az is lehet, hogy jobban, mint egy-két szúnyogcsípés. Normális immunrendszerrel a szúnyogcsípés elviselhető, a vegyszerek viszont roncsolják az immunrendszert, na akkor majd jöhetnek a megmaradt szúnyogok nyugodtan, most már nem tud a szervezet ellenük természetesen védekezni. Nem véletlen, hogy az éj leple alatt “irtanak” szúnyogot, ami azért sem jó mert irdatlan zajt csapnak, és a nyitott ablakon (augusztus van, a többség nyitott ablakkal alszik) beszáll a méreg a felzavart emberre, aki a káromkodás közben nyel is belőle jó adagot. Tanúsíthatom, nagyon büdös, az imént burrogtattak el nagy zajjal az ablakom alatt. Azon kívül, hogy felelőtlenség vegyszerrel mérgezni az embert, pofátlanság még fel is zavarni az egész blokknegyedet. Polgármester úr, ön felelőtlen és ráadásul arrogáns is, hogy nem érdekli, hogy éjszaka van, ilyenkor küldi ki a burrogtatóit. Szégyellje magát! Isten őrizzen az önök autonómiájától! Inkább egy marék szúnyog, mint önök! Az ön ablaka alá Nyújtódon, szórtak-e legalább egy pofa mérget, hogy levegyen néhány jó slukkot belőle? Ajánlom, hogy kóstolja meg, mielőtt minket mérgez vele!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 29., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Igy igaz.Rengeteg a szunyog, irtani kene mi denhol egysegesen.Nem eleg egy – ket helyisegben, mert lehetetlen igy megfekezni.Ki tudja ez a sok migrans is hozhatott be Europaba olyan fajokat ami malariat vagy egyeb betegsegeket okoznak amire mi feher emberek nem vagyunk felkeszulve.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 30., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Es mikor irtsanak ?Akkor amikor jonnek ki a munkasok melobol vagy fenyes nappal amikor tele van az utca.Mindenki figyelmeztetve volt, hogy mikor tortenik az akcio.
  Ha kapott egy slukkot az o hibaja,mert nem csukta be az ablakot.Es ez nem parfum, hogy jo illata legyen.Minden vegyszer budos.Es mar haltak meg szunyog csipestol itt Romaniaba is.Talan a kezeles a sok gyogyszer az nem mereg?Egyik ismerosom eppen a szunyog csipes miatt kerult borgyogyaszhoz es mar 2 hete kezelik a labat.Magyarorszagon pl.kovetelik a telepuleseken, varosokban torteno irtast a lakossag erdekeben.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 30., 12:11
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Breaking News: Azok akik ugy gondoljak,hogy az augusztus 10-i “jandarmiada”-tol vagy ahogyan a Realitatea tv nevezi “mineriada jandarmilor”tol beszartak a roman tuntetok az nagyot teved.Szeptember 10-re egy meg nagyobb tuntetest szerveznek ugyanazok akik az augusztus 10-i kormanyellenes tuntestest szerveztek.A szervezkedes az internet tobb pontjan es oldalan folyik,tobbek kozt a Facebook-on.Ezt a hirt a roman internetes portal a dcnews kozli”Protest 10 septembrie 2018.Miting:Tinem aprinsa flacara diasporei” cimen.Aki nem hisz nekem az a kovetkezo cimen nezheti meg,hogy igaz amit irtam:www.dcnews.ro/protest-10septembrie-2018-miting-inem-aprinsa-flacara-diasporei_609775.html

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 2., 8:10
  ÉRTÉKELÉS: 7

  De kit erdekel a te mittinged? Mi kozunk hozza nekunk, szekelyeknek? Szerinted melyik partot kene hatalomra juttani, amelyik aztan nekunk megfelelne?

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 2., 15:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Azt már többször elmagyaráztuk itt neked (mármint MI), hogy a bolsevik szó jelentésével nem vagy tisztában. Ne erőltesd. Ha nem a te mittinged, akor ne mind aggitálj érte, ne mind fenyegetőzz a mittingezőkkel. Ezt se erőltesd.