Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesevarázs

Ezúttal nem a varázsmeséről lesz szó, annál szélesebb az a kör, amelyet éppen a mesék kapcsán érinteni akarok. Adott tehát egy mesemondó verseny, jelen esetben a megye, azaz Háromszék legjobb mesemondói közül a XI–XII.-es diákok részvételével, akik úgymond otthon, szűkebb körben bebizonyították, számukra a mesélés szinte mindennapos cselekedet. Az elhangzott mesés történetekből kiindulva arra következtethetünk, otthon is akadnak hallgatóik, és nem csupán a versengés kedvéért öltöztek szép népi ruhába, mert az így illik, hanem bizonyára át is érzik ennek a viseletnek a hozzáadott értékét. És milyen csodálatos!

Bár más-más intézményt, más-más táj­egységet képviseltek, egy dologban nagy összhangot mutattak: kivétel nélkül humoros mesét, vidám történetet adtak elő. Hol erőteljesebben, hol visszafogottabban hangzottak el a mondatok, s a táltos királykisasszony meg a sóhiány miatt étvágyát veszítő király, a csalafinta cinkotai kántor, a lakodalmas Péter, az okos Zsuzsi, az ördögöt megfutamító szegény ember, az ablakot becsapó szél, no meg a kétszer is vétkező asszony olyan mindennapi szereplői a falusi életnek, hogy bárhol is megfordulnak, mosolyt és jókedvet fakasztanak.

Ennek a versenynek, persze, lesz folytatása, az országos döntő, amelyen legalább annyian méretkeznek meg, mint a Puskás Tivadar Szakközépiskolában tartott megyei „összecsapáson”. Így hát nagy vonzereje mellett ki kell emelnünk a rendezvény igen nagy jelentőségét egyrészt a magyar népköltészet, a meseirodalom, a balladavilág felülmúlhatatlan szépségének megcsillogtatása terén, másrészt anyanyelvünk páratlanul szép kincsestárának, erejének felmutatásában.

Végezetül álljon itt azoknak a neve, akik ezen az országos megméretkezésen megyénket képviselik. Mesemondók: Pálfi István Győző V. osztályos (Vargyas), Pătrânjel Viktória VI. o. (Kovászna), Kerekes Beáta VII. o. (Torja), Mike Zsuzsanna VIII. o. (Kézdialmás), Rancz-Gyárfás Gergő IX. o. (Kézdivásárhely), Tamás Katinka X. o. (Sepsiszentgyörgy), Balázsi Dorka XI. o. (Sepsiszentgyörgy), Moroianu Ana XII. (Sepsiszentgyörgy).

Balladamondók: Puskás Cynthia Laeticia (Kézdivásárhely,), Jakab Nóra (Kézdivásárhely), Török Tamara (Sepsiszentgyörgy). Balladaéneklők: Balázs Gergő VIII. o. (Sepsiszentgyörgy), Nagy Réka Anna VIII. o. (Sepsiszentgyörgy), Finta Eszter Gyopár V. o.(Barátos), Mátis Adrienn IX. o. (Sepsiszentgyörgy), Kovács Sára XI. o. (Sepsiszentgyörgy), Hodor Balázs XII. o. (Sepsiszentgyörgy).
Az országos döntőt pár hét múlva tartják Sepsiszentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük