Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megháromszorozta önmagát

Megháromszorozta önmagát Kultúra

Amint arról a lapunk hétfői számában már beszámoltunk, az elmúlt héten kettős könyvbemutató helyszíne volt a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-terme. Ennek során az egymáshoz több mint négy évtizedes ismeretséggel kötődő Lakatos Mihály József Attila-díjas költő, író, műfordító és Simó Márton költő, regényíró, szerkesztő, műfordító felvillantotta a beszélgetőtársa életútját, illetve ismertette annak legújabb kötetét. Az elhangzottak tükrében a tegnap az előbbire összpontosítottunk, ezúttal az utóbbira.

Hirdetés
Hirdetés

A vendégeket és az érdeklődőket házigazdaként köszöntő Szonda Szabolcs könyvtárigazgató elöljáróban kidomborította, a budapesti AB-Art Könyvkiadó által 2022-ben megjelentetett Iker című regényében Simó Márton egy család több nemzedéken átívelő történetén keresztül vizsgálja a közelmúlt és a jelen sorsokat befolyásoló és meghatározó eseményeit, egyúttal arra is keresvén a választ, hogy vagyunk, mik vagyunk, és milyen lehetőségek állnak előttünk. Lakatos Mihály rámutatott, elkötelezettségéből fakadóan Simó Márton nemcsak a tollával szolgálja Székelyföldet és lakóit, hanem hiánypótló közéleti tevékenységével is. Méltatója szerint Orbán Balázsba oltott Bözödi Györgyként járja Székelyudvarhely vidékét, és rögzíti az általa észlelteket.

Simó Mártonról megtudhattuk, hogy Hobicaurikányban született ugyan, de atyhai székely szülők gyermekeként, akiket az ötvenes évek elején nyakukba szakadt „kollektivizálás és munkahelyínség” kényszerített a Zsil-völgyi bányászvároskába. Tízéves korában költöztek vissza szülei falujába, így a továbbiakban Atyhában, Korondon és Székelyudvarhelyen járt iskolába. A székely anyaváros Tomcsa Sándor nevét viselő irodalmi és önképzőkörében már líceumi hallgatóként próbálgatni kezdte költői szárnyait. Itt ismerkedett meg Lakatos Mihállyal is.

Több sikertelen felvételi vizsgát követően, csak az 1989 végén bekövetkezett változás után jutott be felsőfokú tanintézménybe, és lett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola diákja, majd a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen folytatta a tanulmányait. Ebben az időben a Romániai Magyar Szó, az Udvarhelyi Híradó napilap, valamint az Erdélyi Napló hetilap és 1997-es indulásától a Székelyföld kulturális folyóirat munkatársa volt, miközben Budapesten élt. Székelyföldre, pontosabban Székelyudvarhelyre 2013-ban költözött haza.

Frissen megjelent, a világjárvány időszakában írt, Iker című regényéről szólva Lakatos Mihály elmondta, korban az 1940–2019 közötti időszakot öleli át, és mutatja be egy székelyföldi család sorsának az alakulásán keresztül. Főszereplői a Hunor és Magor névre keresztelt ikrek, akik életútját a harmadik, náluk öt esztendővel idősebb fiú meséli el. Általa és az ő szemszögéből nyerünk bepillantást az elmúlt több mint hetven év székely falujának és kisvárosának történetébe, kitekintéssel a Kárpát-medence más területeire, de Magor disszidálásán keresztül elénk tárul a nagyvilág is. „Tulajdonképpen egy sors a három, mindössze annyi történt (talán), hogy a szerző megháromszorozta önmagát. És eljátszott a gondolattal” – olvasható a könyv borítójának belső oldalán található széljegyzetben. 

Fotó: Solymosi-Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük