Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még öt nap a határidőig

Még öt nap áll az állampolgárok rendelkezésére, hogy felajánlják 2019-es jövedelemadójuk legtöbb 3,5 százalékát civil szervezeteknek, egyházaknak. Ha ezt nem teszik meg, az adó „elveszik”.

Olyan értelemben veszik el, hogy az állam arra használja, amire akarja. Ha viszont egy űrlap kitöltésével megjelöljük, hogy az általunk már amúgy is befizetett összeget kinek utalják át, akkor azt az általunk támogatásra érdemesnek vélt civil szervezet kapja meg. A vonatkozó jogszabály értelmében minden civil szervezetnek fel lehet ajánlani 2 százalékot az adóból, de az akkreditált szociális szolgáltatásokat működtető egyesületeknek akár levont adónk 3,5%-át is átirányíthatjuk.

Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely vezetője azt mondja, legalább két dologért fontos, hogy egy civil szervezet minél több személy adójának két százalékát megkapja.

Hirdetés
Hirdetés

– Egyrészt maga az érték, ami lehet, hogy a nagy pályázatokhoz képest nem nagy összeg, de sokkal rugalmasabban felhasználható. Míg a pályázati pénz „felszalagozva” érkezik, és szigorúan csak bizonyos dolgokra költhető, az adóhányadból megkapott összeget a szervezet belátása szerint, sokszor olyan létfontosságú célra költheti, amire más forrásból származó pénz nem fordítható. Nem elhanyagolható ugyanakkor a történet morális oldala sem. Annak a civil szervezetnek, amelynek sokan utalják adójuk két százalékát ez egy jelzés lehet, hogy értékelik tevékenységét, hogy fontosnak tarják és számítanak munkájukra, és ez nem kevés dolog – mondja Fazakas.

Az adó egy részének átirányítására vonatkozó 230-as nyilatkozat leadási határideje június 30-a. A szükséges űrlap letölthető az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapjáról, de megtalálható gyakorlatilag az összes civil szervezetek weblapján

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük