Felhívás!

Matematikából jeles

A nagybaconi Kiss Andrea-Tímea 9,78-as médiával érettségizett a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégiumban. Az eredmény iskolaszinten az első helyezést jelentette számára, megyeszinten pedig ő mondhatta magáénak az ötödik legjobb érettségiző médiát. A kiváló érettségi eredményt elért lánnyal a mikós iskolaéveiről, terveiről beszélgettünk.

Andrea az általános iskolát szülőfalujában, Nagybaconban végezte. A nyolcadik osztály elvégzésekor nem szeretett volna túl messze sem kerülni falujától, ott volt egyrészt testvérbátyja tapasztalata is, aki Baróton járta a középiskolát, másrészt Andrea sokat hallott a Székely Mikó Kollégiumról, sok Mikós diákkal is megismerkedett, s végül úgy döntött, a Mikóban folytatja tanulmányait.

– Internátusban voltam, sokszor kívánkoztam haza, de végül is, azt érzem, megérte odamenni, ma sem döntenék másképp – mondta el.

– Mi volt olyan jó a Mikóban? – kérdeztük tőle.

– Maga az oktatás milyensége, a hozzám közel álló matematika és informatika oktatásának magas színvonala. Ezeknek köszönhetően ki tudtam teljesedni, sokat fejlődtem – válaszolta.

Andrea már általános iskolás korában matematika versenyekre járt, azoktól a líceumban sem maradt távol. Mivel az Országos Magyar Matematika Olimpián dicséretet kapott, az eredmény feljogosította arra, hogy felvételt nyerjen a Babes- Bolyai Tudományegyetem matematika- informatika karára, így ősztől ott folytatja tanulmányait.

– Miért épp a matematikát választottad? – kíváncsiskodtunk.

– Mindig is inkább a reál tantárgyak fele vonzódtam. Meghatározó szerep jutott ebben Ugron Szabolcs matematikatanáromnak is, aki érdekes módon V–VIII. osztályban osztályfőnököm volt, de IX–XII-ben is ő tanította nekem a matematikát. A módszer, ahogy leadja, mindig érthetően és segítőkészen, az sokat számított. Azért is szeretem a matematikát, mert ott mindig egy eredmény van, ami biztos. Megoldás létezhet többféle, de az eredmény ugyanaz kell legyen.

– Mi lehet az emberből, ha matematikát tanul?

– Tanár szeretnék lenni, méghozzá itt Erdővidéken, ahol tudtommal hiány van matematika szakos tanárokból.

– Féltél-e az érettségitől?

– Hát igen, a legjobban a magyartól, ami végül is tízes lett, a matematika és az informatika 9,90, a román 9,35. A végeredményen magam is nagyon meglepődtem, nem számítottam rá, hogy első leszek. Az elkövetkező években érettségizőknek azt tudom tanácsolni, hogy legyenek kitartóak, tartsák az ütemet a tanulásban, legyenek következetesek, ne hagyjanak ki leckéket, pláné matematikából, mert nagyon nehéz a visszaállás.

– Hogy emlékszel vissza az iskolaévekre?

– Jó volt Nagybaconban is az V–VIII. osztály, itt is jó képességű tanáraim voltak, nekik köszönhetem, hogy jól teljesítettem a képességi vizsgán, úgy jutottam be a Mikóba. A Mikót ajánlani tudom mindenkinek, az elején egy picit nehéz volt, míg megszoktam, de aztán kialakult egy egészséges osztályközösség és rendbe jött minden, jó volt.

– Mit találsz vonzónak a tanári pályában?

– Bár sokat hallottam, hogy tanár ne legyek, mégsem tudtak döntésemtől eltántorítani. Vonzó számomra az, hogy a tanárok gyermekekkel foglalkozhatnak, de vonz a tanítás, az oktatás úgy általában is. Én a tanárokat példaértékű embereknek tekintem, akiknek számít a véleményük, s akikre fel lehet nézni, nemcsak mint pedagógusokra, hanem mint emberekre is. Egyszer én is ilyen szeretnék lenni.

– Van-e valamilyen hobbid, szabadidős elfoglaltságod?

– Régebb a nagybaconi Pásztortűz Néptáncegyüttesnek is tagja voltam, a néptáncot is szeretem. Szeretem a nyugalmat, ezért inkább falun képzelem el életem, reménykedem, hogy hazakerülök, és Nagybaconban fogok élni.

– Te hogy látod, fejlődik-e az oktatás nálunk?

– A romániai oktatás is fejlődik, és el kell fogadni az újításokat, mert a hagyományos oktatási formák egyre inkább háttérbe szorulnak. Véleményem szerint például ez a járványhelyzet miatti online oktatási forma nyomot hagy a tanügyben, erre a tanárok is rájönnek. Könnyen meglehet, hogy tíz év múlva az oktatás 50%-ban már csak online térben fog történni. Új oktatási módszereket fognak kitalálni, melyek várhatóan hatékonyabbak lesznek, de az ellenkezője is előfordulhat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások