Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Matematikából jeles

A nagybaconi Kiss Andrea-Tímea 9,78-as médiával érettségizett a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégiumban. Az eredmény iskolaszinten az első helyezést jelentette számára, megyeszinten pedig ő mondhatta magáénak az ötödik legjobb érettségiző médiát. A kiváló érettségi eredményt elért lánnyal a mikós iskolaéveiről, terveiről beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

Andrea az általános iskolát szülőfalujában, Nagybaconban végezte. A nyolcadik osztály elvégzésekor nem szeretett volna túl messze sem kerülni falujától, ott volt egyrészt testvérbátyja tapasztalata is, aki Baróton járta a középiskolát, másrészt Andrea sokat hallott a Székely Mikó Kollégiumról, sok Mikós diákkal is megismerkedett, s végül úgy döntött, a Mikóban folytatja tanulmányait.

– Internátusban voltam, sokszor kívánkoztam haza, de végül is, azt érzem, megérte odamenni, ma sem döntenék másképp – mondta el.

– Mi volt olyan jó a Mikóban? – kérdeztük tőle.

– Maga az oktatás milyensége, a hozzám közel álló matematika és informatika oktatásának magas színvonala. Ezeknek köszönhetően ki tudtam teljesedni, sokat fejlődtem – válaszolta.

Andrea már általános iskolás korában matematika versenyekre járt, azoktól a líceumban sem maradt távol. Mivel az Országos Magyar Matematika Olimpián dicséretet kapott, az eredmény feljogosította arra, hogy felvételt nyerjen a Babes- Bolyai Tudományegyetem matematika- informatika karára, így ősztől ott folytatja tanulmányait.

– Miért épp a matematikát választottad? – kíváncsiskodtunk.

– Mindig is inkább a reál tantárgyak fele vonzódtam. Meghatározó szerep jutott ebben Ugron Szabolcs matematikatanáromnak is, aki érdekes módon V–VIII. osztályban osztályfőnököm volt, de IX–XII-ben is ő tanította nekem a matematikát. A módszer, ahogy leadja, mindig érthetően és segítőkészen, az sokat számított. Azért is szeretem a matematikát, mert ott mindig egy eredmény van, ami biztos. Megoldás létezhet többféle, de az eredmény ugyanaz kell legyen.

– Mi lehet az emberből, ha matematikát tanul?

– Tanár szeretnék lenni, méghozzá itt Erdővidéken, ahol tudtommal hiány van matematika szakos tanárokból.

– Féltél-e az érettségitől?

– Hát igen, a legjobban a magyartól, ami végül is tízes lett, a matematika és az informatika 9,90, a román 9,35. A végeredményen magam is nagyon meglepődtem, nem számítottam rá, hogy első leszek. Az elkövetkező években érettségizőknek azt tudom tanácsolni, hogy legyenek kitartóak, tartsák az ütemet a tanulásban, legyenek következetesek, ne hagyjanak ki leckéket, pláné matematikából, mert nagyon nehéz a visszaállás.

– Hogy emlékszel vissza az iskolaévekre?

– Jó volt Nagybaconban is az V–VIII. osztály, itt is jó képességű tanáraim voltak, nekik köszönhetem, hogy jól teljesítettem a képességi vizsgán, úgy jutottam be a Mikóba. A Mikót ajánlani tudom mindenkinek, az elején egy picit nehéz volt, míg megszoktam, de aztán kialakult egy egészséges osztályközösség és rendbe jött minden, jó volt.

– Mit találsz vonzónak a tanári pályában?

– Bár sokat hallottam, hogy tanár ne legyek, mégsem tudtak döntésemtől eltántorítani. Vonzó számomra az, hogy a tanárok gyermekekkel foglalkozhatnak, de vonz a tanítás, az oktatás úgy általában is. Én a tanárokat példaértékű embereknek tekintem, akiknek számít a véleményük, s akikre fel lehet nézni, nemcsak mint pedagógusokra, hanem mint emberekre is. Egyszer én is ilyen szeretnék lenni.

– Van-e valamilyen hobbid, szabadidős elfoglaltságod?

– Régebb a nagybaconi Pásztortűz Néptáncegyüttesnek is tagja voltam, a néptáncot is szeretem. Szeretem a nyugalmat, ezért inkább falun képzelem el életem, reménykedem, hogy hazakerülök, és Nagybaconban fogok élni.

– Te hogy látod, fejlődik-e az oktatás nálunk?

– A romániai oktatás is fejlődik, és el kell fogadni az újításokat, mert a hagyományos oktatási formák egyre inkább háttérbe szorulnak. Véleményem szerint például ez a járványhelyzet miatti online oktatási forma nyomot hagy a tanügyben, erre a tanárok is rájönnek. Könnyen meglehet, hogy tíz év múlva az oktatás 50%-ban már csak online térben fog történni. Új oktatási módszereket fognak kitalálni, melyek várhatóan hatékonyabbak lesznek, de az ellenkezője is előfordulhat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások