Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maskarás felvonulások

Maskarás felvonulások Kultúra

Szombaton hagyományos farsangkergetést tartanak Kézdivásárhely központjában, és ugyancsak aznap tartják Bölönben is a hagyományos, nagyböjt előtti farsangi felvonulást. A csernátoni lovas maszka alakoskodói vasárnap verik fel a falu csendjét, Lemhényben pedig idén is eltemetik a baglyot.

Február 22-én hagyományos farsangkergetést tartanak Kézdivásárhely központjában. Gyülekező a székely katonanevelde előtt, onnan indul a felvonulás 11 órától, majd a Vigadó előtti téren búcsúztatják el a telet. Biztos jelenlevők a gelencei, torjai, albisi, csernátoni hagyományőrzők, a Zöld Nap Egyesület, valamint a szervező Tegyünk Kézdiszékért tömörülés tagjai. Szeretettel várnak minden jelmezes felvonulót és érdeklődő nézelődőt.

Szombaton Bölönben, a központból 9 órakor indul a maskarás menet, majd miután az ünneplők végigjárják a falut, felkeresik az unitárius és református papilakokat, valamint a polgármesteri hivatalt, délután fél öttől kerül sor a tulajdonképpeni farsangtemetésre, a bábuk elégetésére, mely szintén jelentős mozzanata a nap eseményeinek. Az esemény szervezői a bölöni Ifjúsági és Kulturális Egyesület keretében tevékenykedő fiatalok. Este 8 órától a vigadalom bállal folytatódik a helyi kultúrotthonban, ahol a talpalávalót a Fortuna együttes húzza. A bölöni farsangot a helybéliek a kereszténység előtti hitvilág továbbéléseként tartják számon, az nem más, mint a tél elmúltának, eltemetésének szimbolikus megünneplése sok vidámsággal, álarcos felvonulással és tréfás jelenetekkel megtűzdelve. Erdővidéken más településeken, az Olton túli Apácán és Ürmösön is tartanak farsangi felvonulásokat februárban, de a bölöni a legismertebb, legjelentősebb. A felvonulásra általában nagy számú kíváncsiskodó vendég is érkezik Bölönbe, akik előszeretettel fotózzák a felvonulókat: a helybéliek, azért, hogy senki ne távozzon éhesen vagy szomjason Bölönből, pánkóval, szendvicsekkel, pálinkával és más finomságokkal kínálják a kísérőket is.

Ugyancsak szombaton Háromszék másik szegletében, Lemhényben a bagolytemetéses farsangolás hagyományát éleszti fel a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet. A felvonulni vágyókat várják 12 órára a felsőlemhényi iskola elé, ahonnan Almásba szekereznek át a résztvevők, majd a felsőlemhényi polgármesteri hivatal előtt elvonulva, a Tornyán jelképesen eltemetik a „baglyot”. A farsangolókat finom tokánnyal vendégelik meg a szervezők.
Az esztelneki Hamuvirág Néptáncegyüttes ugyancsak szombaton szervezi meg farsangi mulatságát. Az eddigi évekhez hasonlóan, a táncegyüttes délelőtt 10-től szekeres felvonulással és farsangtemetéssel kezdi meg az ünnepséget Esztelneken és Kurtapatakon. Lesz zene, tánc, jókedv, kacagás, fánk, meleg tea és minden elképzelhető jó, ami a farsanghoz szükséges. 19 órától az együttes bemutatja a legújabb előadását, amit reggelig tartó bál követ.

Hirdetés
Hirdetés

Szombaton 18 órától a csomakőrösi református nőszövetség is farsangi mulatságot szervez a csomakőrösi kultúrotthonban, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Farsangvasárnap, február 23-án a csernátoniak lovas maszkázás hagyományát elevenítik fel. A program 13 órakor kezdődik a fellegvári téri gyülekezővel és bemutatóval, ahonnan a Hanna panzióhoz vonulnak a résztvevők (13.45). Következő megállóként a Haszmann Pál Múzeum vendégei lesznek a maszkások (14.30), 15.15-kor a község polgármesteri hivatalát keresik fel, zárásként pedig, 16 órától az Enikő panzió várja őket. Az érdeklődőket bármelyik helyszínen szívesen várják, hogy nézőként bekapcsolódhassanak Felsőháromszék legrégebbi farsangi hagyományába.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük