Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön

Magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön Kultúra

A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos programsorozattal indul a 2023-as év kulturális rendezvényeinek kínálata Sepsiszentgyörgyön.

A Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közös szervezésében létrejövő események sorát január 20-án, pénteken a Magos együttes koncertje nyitja meg a Tamási Áron Színház nagytermében, 19 órai kezdettel.

A hagyományos népzenét játszó Magos együttes (képünkön) 2008 márciusában alakult, jelenlegi felállásuk – Enyedi Ágnes énekes, Soós Csaba hegedűs, Kovács Márton hegedűs, Salamon Soma harmonikás, furulyás, Enyedi Tamás cimbalmos, Éri Márton brácsás, Prihoda István nagybőgős, csellós – 2017 nyarán jött létre. Előadásukban elsősorban Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld és Szatmár, Dunántúl területeinek dallamai csendülnek fel. A jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctábor állandó zenészei évek óta. 2011-ben a FolkBEATS népzenei és világzenei tehetségkutató verseny győztesei lettek, ennek köszönhetően 2012-ben 5 hetes, 26 koncertes észak-amerikai turnén vettek részt. 2014-ben a Fölszállott a Páva tehetségkutató elődöntőseiként a közszolgálati televízió adásaiban is szerepeltek. A Hagyományok Háza által 2018-ban életre hívott új népi előadó-művészeti minősítőn bemutatott „Magosan…” című alkotásuk Nagy Páva minősítést érdemelt ki. Az együttes tagjai a hitelesen megszólaltatott népzenei kultúra tolmácsolása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyűjtő munkára is: zenéjükben megfigyelhető az egyes tájegységek adatközlőinek hatása.

A sepsiszentgyörgyi koncertjükön Dumitru Toderic felsőrépai adatközlő működik közre.

A koncertre jegyeket teljes áron 20, illetve kedvezményesen 10 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám), valamint 20 lej értékben az www.eventim.ro oldalon lehet vásárolni.

A koncertet követően a népi muzsika és a táncházak kedvelői hajnalig tartó táncos mulatságon vehetnek részt a Tamási Áron Színház előcsarnokában. A táncház a Háromszék Táncegyüttessel, valamint a Lajtha László Alapítvánnyal partnerségben valósul meg, a belépés díjtalan.

Január 21-én, szombaton 18 órától kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében a rétyi Kovács András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományosnak számító koncertjére, amelyre jegyeket 25 lejes áron a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet vásárolni.

A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programsorozatot tovább színesíti a sepsiszentgyörgyi Codex Régizene-együttes Eredeti magyar dal Petőfi Sándor költeményeire című koncertje. Az eseményre január 21-én 20 órától kerül sor az unitárius templomban. A koncertre jegyeket teljes áron 20, illetve kedvezményesen 10 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában, valamint 20 lej értékben az www.eventim.ro oldalon lehet vásárolni.

A kétnapos rendezvénysorozat alatt a Sepsi Kalandvonat ismét kulturális utazásra hívja az érdeklődőket. Ezúttal a város köztéri szobraival ismerkedhetnek meg közelebbről azok, akik felülnek a kisvonatra. A szerelvény útvonala ez alkalommal olyan emblematikus szobrokat érint majd, amelyek meghatározzák a város arculatát, amelyek olyan személyeket ábrázolnak, akik a magyar kultúra kiemelkedő alakjai, vagy olyan alkotók művei, akik szintén meghatározó alakjai a magyar kultúrának. A Kalandvonat járatain szakavatott narrátor avatja be az utasokat az egyes szobrok kultúrtörténetébe. A Sepsi Kalandvonat szerelvénye 56 férőhelyes, a járatok díjmentesek. Helyfoglalást a 0729.062.856-os telefonszámon lehet igényelni.

Fotó: Fodor László

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük