Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszék Kultúrájáért díjat kap Petre Străchinaru

Háromszék Kultúrájáért díjat kap Petre Străchinaru Kultúra

Január 15-én, vasárnap 17 órától a Zeneházban Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Művelődési Minisztérium és az Árkosi Kulturális Központ rendezvénysorozattal ünnepli a román kultúra napját.

Az ünnepség keretében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke átadja a Háromszék Kultúrájáért díjat Petre Străchinaru nyugalmazott tanárnak (képünkön), akit Jánó Mihály művészettörténész laudál.

Petre Străchinaru a napokban töltötte a 80. évét, a Iași megyei Lészpeden (Lespezi) született 1943. január 10-én. Szakmai pályáját tanárként kezdte a háromszéki Angyaloson, 1975 májusa és 1987 áprilisa között a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának igazgatója volt, 1989 decemberéig a Kovászna Megyei Kulturális Bizottság alelnöke. Az Andreai Mureșanu Színház elődjének, az első sepsiszentgyörgyi román színháznak az alapítója és vezetője. A rendszerváltást követően 2000 áprilisáig a megyei kulturális felügyelőség területi szaktanácsadója, azt követően az Árkosi Művelődési Központ igazgatója.  Több mint száz művelődési kiadvány szerzője, szerkesztője, kulturális rendezvény megalapítója és irányítója. Díjak, kitüntetések: Kulturális Érdemérem, I. fokozat (2004); Pro Urbe díj (2013).

A díjátadót követően dr. Luminița Cornea író, professzor Román írók postabélyegen címmel irodalmi tematikájú bélyegkiállítást mutat be, majd dr. Emanoil Ineoan, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Román Akadémia munkatársa Román közösségek a Balkánon címmel előadást tart. Fellép a Graiu című etno-jazz trió (Alina Ciolcă – ének, Mac Marian Aciobăniței – gitár, Adrian Chepa – basszusgitár, ütőhangszerek).

 Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük