Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lélekmagok a Szimplában

Hagyományos, régi fajta zöldségek magjainak csereberéjére szólt a meghívó a Szimpla kávézóba szombat délelőtt. Rövidke akció volt, mindössze kétórás, de pörgős: legalább százféle paradicsom, különleges zöldségek és virágok magjai hullhatott az érdeklődők ölébe.

Mint kiderült, a Lélekmagok (Semințe cu suflet) Facebook-csoport baráti köre városról városra járva ajánlja nagyon sokféle hagyományos és újabban legalább annyi különleges zöldség, virág magját. Mintegy 15 asztal volt rogyásig rakva magokkal, de tőről szaporítható növények sarjaival is, Buzăuból, Kolozsvárról, Galacról, Brăiláról is ideutaztak a termelők, hogy ingyen osztogassák, fogadják vagy cseréljék a magokat.

Hirdetés
Hirdetés

A helyiek nem igazán ismerik ezt a mozgalmat, mely Franciaországból indult, mondta lapunknak Spielmann Ágota, aki a kevés helybeli „Lélekmagos” egyike volt, az említett csoportban is csupán hárman vannak szentgyörgyiek. Egy másik tag, Kovács-Kis Botond Árkoson kertészkedik, saját használatra termel zöldséget, fóliasátrában pedig főleg dél-amerikai növénykülönlegességek termesztésével kísérletezik, így meglepett azzal, hogy csufa, chorogi, mashua, yakon-magot is hozott. Megajándékozott egy sisito paprikával is, melyet Japánban zölden megsütve fogyasztanak. De eperspenót magját is lehetett kapni a helyszínen, illetve, ha mindez nem lett volna elég kecsegtető a konzervatívabb háromszékieknek, a buzăui növénynemesítő állomásról származó zöldségmagokat is kínáltak egy asztalnál.

Kár, hogy egyeseket a gyengébb román nyelvtudásuk tart távol a csoporttól – fogalmazta meg a hobbikertész, aki arra biztatja a hozzá hasonlókat, hogy ugorjanak a mély vízbe, azaz a román nyelvű kommunikációba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük