Felhívás!

A Panteon hazatér

A Panteon hazatér Sport

A Székely Nemzeti Múzeum idén képzőművészeti gyűjteményének legjavával, hetedik alkalommal csatlakozik a 2002-ben kezdeményezett magyar festészet napjához, amely a magyar festőművészet és a magyar festőművészek ünnepe. Idén a Kárpát-medencében 109 helyszínen közel 200 eseményt szerveznek erre az alkalomra. A Panteon című kiállítást ma 18 órakor nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

A Panteon a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének legjavát bemutató tárlat, az erdélyi magyar közösség kiemelkedő képzőművészeti életműveinek reprezentatív bemutatását vállalta fel. A tárlaton Ács Ferenc, Baász Imre, Barabás Miklós, Bene József, Börtsök Samu, Gyárfás Jenő, Koszta József, Kováts Ferenc, Mattis-Teutsch János, Nagy Albert, Nagy Imre, Nagy Oszkár, Pirk János, Plugor Sándor, Sikó Miklós, Szathmáry Papp Károly, Szolnay Sándor, Varga Nándor Lajos, Ziffer Sándor művei láthatóak. A kiállítást Kovács Árpád művészettörténész mutatja be. A vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti.

A mintegy 80 művet felsorakoztató kiállítás anyaga a múzeum képzőművészeti gyűjteményének progresszív vonulatát igyekszik bemutatni, tekintettel van a transzilván soknemzetiségű erdélyi realitásra is.„A Panteon olyan tárlat, amely tükrözi, kik is vagyunk mi, erdélyiek. Örvendünk, hogy most a sepsiszentgyörgyi közönség ismét láthatja ezt az értékes gyűjteményt, hiszen jó évtizede nem volt itthon közszemlére téve, most a magyar festészet napja kiváló alkalom arra, hogy ismét egyben csodálhassuk meg a Panteont” – mondta előzetesként Vargha Mihály igazgató.

Hamarosan kezdődik a Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítása, ez idő alatt az értékes gyűjteményeket nem tárolni szeretnék, hanem Kárpát-medencei körutakat szerveznek, a Panteon most budapesti és csíkszeredai bemutatkozó után érkezik haza a magyar festészet napja rendezvénysorozatra, tájékoztatott az igazgató. Hozzátette, a Panteon az utolsó nagy kiállítás a múzeum korszerűsítési munkálatainak megkezdése előtt, ezt követően már nem fogadnak új tárlatokat mindaddig, míg zajlik a felújítás.

A kiállítás december végéig megtekinthető keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9–14 óra között. A tárlathoz kötődően október 21–22. között múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.