Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lámpásemberek

Lámpásemberek Kultúra

A világot sújtó koronavírus-járvány miatt az idén sem részesülhetünk az immár messze földön híres, elszármazottakat haza, másokat pedig ide vonzó Szent György Napok színvonalas kulturális és kulináris kínálatából. Maradandó szellemi élménnyel gazdagodtak azonban mindazok, akik a Krisztus király római katolikus templom megszentelt falai között szombat délután jelen voltak a város legrangosabb kitüntetésének számító Pro Urbe díj átadásának felemelő ünnepségén.

„Ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk útjainkat. Hogy tudatosabbak legyenek lépteink, a jót és értékeset célozzák meg elindulásaink” – fogalmazott köszöntőbeszédében ft. Dávid György, az eseménynek otthont nyújtó templom plébánosa. A Szent György Napok himnuszának eljátszása után Vargha Fruzsina, a megyeszékhely alpolgármestere üdvözölte a járvány miatt korlátozott számú, de így is népes közönséget. A továbbiakban pedig megtudhattuk tőle, hogy azönkormányzat által 1997-ben létesített Pro Urbe díjban azon személyiségek részesülhetnek, akik a várost és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint és önzetlenül szolgálták. Ebben az esztendőben Kiss Jenőt, a Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatóját találták méltónak erre az elismerésre.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád András polgármester elmondása szerint az elmúlt időszakban meggyőződésévé vált, hogy „Szent György védőszentünk nincs egyedül az őrhelyen. Mellette állnak oly sokan, asszonyok és férfiak, akik szüntelenül vigyázzák közösségünket: tanítják, nevelik, ösztönzik, inspirálják. Hősök, példaképek, akik előttünk járnak. Lámpás emberek, világítótornyok, igazodási pontok. A nagyok.” A hála és megbecsülés jeléül Kiss Jenő személyében az idén is egy olyan embert emeltek ki a „közösség sorából, akinek vigyázó tekintete, tevékeny élete, nevelő, tanító, közösségformáló munkája nélkül az idők szegényebbek lennének, és szegényebbek lennénk mi is” – hangsúlyozta az elöljáró.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója az elődjét méltató beszédében rámutatott, közel 35 évnyi könyvtárvezetői munkája során küldetés- és hivatástudattal szolgálta az írott kultúrát. És amint lehetett, tette ezt civil szervezetek megalapítása és szakmai fórumok létrehozása révén, valamint közéleti szereplőként is. Mások mellett neki köszönhető például a Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület megalapítása, illetve az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület könyvtári szakosztályának a létrehozása, amelynek oroszlánrésze volt a romániai magyar könyvtárhálózat kiépítésében. A Kolozsvári Heltai Alapítvány kuratóriumának tagjaként meghatározó szerepe volt a könyvtárszakma és az erdélyi magyar közművelődés fellendítésében.

A meghatottságával küzdő díjazott megtiszteltetésként értékelte, hogy immár jómaga is a város által kitűntetett jeles személyiségek közé tartozik. „Szerencsésnek tartom magam, hogy azt dolgozhattam, amit szerettem, az elismerés, ami ezen felül jön, az már kedves és örömteli áldás” – tette hozzá. A rendkívüli eseményhez méltó hangulat megteremtéséhez nagyban hozzájárult a Plugor Sándor Művészeti Líceum egykori diákjai, Szőcs Botond, Paul Grosar, Péter Ervin és Csoma Attila közreműködése, valamint a közönséget magával ragadó hangverseny.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük