Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Különdíjas háromszékiek

Különdíjas háromszékiek Kultúra

November 4–6. között első alkalommal került sor Besztercén az Ethos Film és Fotó Fesztiválra (Ethos Film Fest), amelynek célja a hazai és külföldi néprajzi témákat boncolgató filmek bemutatása és népszerűsítése.

A Dacia Kulturális Központ által szervezett eseményre mintegy 1200 filmet neveztek be 21 országból, az ezek közül továbbjutó 37 filmből csemegézhettek az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés

Az öt meghirdetett kategóriában (hosszú és rövid terjedelmű filmek, helyi, illetve országos és külföldi fotók, valamint archív fotó kategóriák) két-két díjat osztottak ki, így a fő díjak mellett díjazták a közönség által legjobbaknak ítélt alkotásokat is. A sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember és Kinda István néprajzkutató Kerekesek című dokumentumfilmje kategóriájuk második legjobbjaként a közönség különdíjában részesült.

A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ megbízásából készült kordokumentum főszereplője Gál József, Zabola utolsó aktív kerekes mestere, aki a szakmát még legénykorában, inasként tanulta egy hilibi mesternél. Foglalkozását 80. életévén túl is értékes szakmai örökségként és tisztességes megélhetési lehetőségként emlegeti.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük