Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kratochvil-megemlékezés

Kratochvil-megemlékezés Kultúra

Kratochvil Károly parancsnokra és a Székely Hadosztály megalakulásának centenáriumára emlékeztek csütörtökön a kézdivásárhelyi katonanevelde előtt, Kratochvil Károly mellszobránál.

A Székely Hadosztályt 1918 decemberében, az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hozták létre Kratochvil Károly parancsnoksága alatt. A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya által, ennek felelevenítésére szervezett centenáriumi ünnepségen tiszteletét tette a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület és a 24. Hagyományőrző Határvadász Egyesület is.

Hirdetés
Hirdetés

Az egybegyűlteket v. Ambrus Ágnes, a Történelmi Vitézi Rend Kézdiszéki Állományának székkapitánya köszöntötte, méltatva a Székely Hadosztály és Kratochvil Károly hősi helytállását, aki a románok erdélyi betörése urán emberfeletti erőfeszítéseket tett a fegyveres ellenállás lehetőségeinek megteremtésére. Vitéz Bartha Imre, a Dálnoki Veress Lajos Székely Törzs törzskapitánya is szólt a megemlékezőkhöz, a Székely Hadosztály megalakulásának történetét ismertetve. Az eseményen az alkalomhoz illő dalokat énekeltek a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola és a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola tanulói.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük