A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Vidék ihlette alkotások Fekete Vince tollából

Vidék ihlette alkotások Fekete Vince tollából Kultúra

Nagy érdeklődés övezte Fekete Vince legújabb, Szárnyvonal című verseskötetének csütörtök esti bemutatóját a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében. A kötetet, mely az idő, a küzdelem motívumain keresztül, személyes élményekből merítkezve tárja fel a vidéki élet szépségeit, másnap a Bod Péter Megyei Könyvtárban tárták az olvasóközönség elé.

„Fekete Vince szárnyvonalán Szabó Lőrinc és Korzáti Erzsébet húsban vétkező kapcsolatának vidékére utazunk”, nyitotta meg az eseményt Dimény H. Árpád költő, a szerző beszélgetőtársa, aki arra volt kíváncsi, hogy a szerző szerint még hova visz bennünket, olvasókat ez a szárnyvonal. „Nem visz sehova, mert most pont ott vagyunk, ahol történik, hiszen a szárnyvonal éppen a provincia-létet, a fővonalaktól távoli, mellékágakon való létezést, a vidéki élet felvállalását jelenti”, válaszolta Fekete, aki a saját, pár négyzetkilométeres provinciáját Bermuda-ötszögnek (Kézdiszentkereszt, Kézdivásárhely, Bálványos, Katrosa, Kommandó) nevezi, ahol ugyanúgy megélhető, belátható a világnak a teljessége, mint a földgolyó bármely pontjáról. A szerző szerint az ötven verset tartalmazó kötetet elejétől a végéig kell olvasni, hiszen így érthetők meg annak emelkedő és horizontális ívei, körkörössége, egymásnak „feleselő” verspárai, a motívumok szerepei.

Dimény H. Árpád a szerző egy korábbi interjújában tett nyilatkozatát felidézve – miszerint minden vers egy, a korábbiakhoz hasonló várakozással, kilátástalansággal, bizonytalansággal és reménykedéssel teli újrakezdés – a korábbi kötetekben megjelent, a Szárnyvonalban visszatérő elemek, a „tartóoszlopok” felől is érdeklődött. „Attól függetlenül, hogy az előző kötet tartalmaz olyan dolgokat, amely a következőben folytatódik, minden vers egy újrakezdés, abszolút a nulláról indul, újraszerveződik minden benne. Minden verseskönyvben az ember nem csak új témára, hanem új ritmusra, pozícióra és nyelvre talál”– fejtette ki Fekete Vince.

A Szárnyvonal tájverseiben a személyesség, az ember is megjelenik. „Az én viszonyom a természettel, a tájjal való kapcsolat nem egy erkölcsi dolog, nem a szülőföld szeretetének a parancsa, hanem érzelmi viszony, az önazonosságom része” – magyarázta a költő.

A kötetben az olvasó gyakran találkozhat Szabó Lőrinc, William Shakespeare, Dsida Jenő és Székely János nevével, de rejtve Juhász Gyula, Radnóti Miklós és más költők szókapcsolatai is megjelennek. A szerző ezek közül párat a kézdivásárhelyi közönség előtt is „leleplezett”, illetve megfejtett.

Fekete Vince jelenleg a szinte teljesen elkészült Vargaváros című kötetén dolgozik, de – elmondása szerint –  barátja, Egyed Péter kolozsvári költő halálának hatására idén nyáron papírra vetett néhány verset, amelyeket egy Idővonal nevet viselő mappába helyezett, így várhatóan ez is kötetté terebélyesedik, érik.  

A közönség néhány verset is megismerhetett Pálffy Tibor színművész és a szerző előadásában. Az esemény dedikáltatással zárult.

Pap Eszter Edina

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások