Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közösségformáló rendezvény

Közösségformáló rendezvény Kultúra

Vasárnap Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeum udvarán rendezték meg a VI. székelyföldi huszár- és katonanóta-találkozót.

Hirdetés
Hirdetés

Délben a rendezvény nyitó mozzanataként a központi parkban lévő Hősök emlékművénél, a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar rövid előadását követően a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület képviselői felvonták a székely zászlót, majd Ágoston József főszervező köszöntő beszéde, a magyar és a székely himnuszok eléneklése az ifjúsági zenekar és a rétyi fúvósok kíséretével, továbbá a kegyelet koszorúinak elhelyezése után a résztvevők a helyi sportcsarnokba vonultak ebédelni. Közben a Haszmann Pál Múzeum udvarán vásárosok pakolták ki portékáikat, füst szállt fel a lacikonyhából, a kicsik kézműveskedhettek, továbbá a lemhényi Bene Zoltán és Biró Attila első és második világháborús tárgyaiból nyílt kiállítást is sokan megtekintették. „A jelek szerint a közeljövőben visszaköltözhetünk a gyűjteménnyel az alsólemhényi iskola szomszédságában található, felújított helyiségbe”, osztotta meg lapunkkal Biró Attila.

A megnyitón a találkozónak idén helyet adó intézmény részéről D. Haszmann Orsolya muzeológus köszöntötte a résztvevőket, felidézve a két évvel ezelőtti helyszínváltást. „Tavalyelőtt a negyedik kiadásához érkezett katona- és huszárnóta találkozó beköltözött a csernátoni Haszmann Pál Múzeum kertjébe, és mi nagy örömmel fogadtuk ezt a rendezvényt. A tavalyi, ötödik, rendhagyó, virtuális katona- és huszárnóta-találkozó után nagy öröm, hogy ismét közösségben ünnepelhetünk”, hangsúlyozta, majd a szabadtéri színpadon Marosvásárhely, Gyergyóditró, Gyergyócsomafalva, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkborzsova, Csíkrákos, Marosszék, Vértesszőlős, Nagyernye, Bibarcfalva, Sepsiszentgyörgy, Székelytamásfalva, Szentivánlaborfalva, Gelence, Kézdiszentkereszt és Csernáton települések férfikórusai, dalcsoportjai, valamint a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes, a csernátoni Pántlikácska és a lemhényi Turul néptánccsoport, a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar, a Fúvó-Shock Orchestra szórakoztatta a nagyérdeműt. Emellett zenélt Veres Hunor és zenekara is, szólistaként pedig Jánó Kinga, Fábián Janka, Regián Melinda, Nagyoláh Ildikó, Káplán György magyarországi tenor, Barabás Lajos tenor és Sipos Sándor lépett színpadra.

Ágoston József művelődésszervező, a Pakó András Dalkör vezetője az általa megálmodott rendezvényről lapunknak így nyilatkozott: „Találkozóink legfontosabb eredménye, hogy egy olyan közösség formálódik, amelyik tenni is akar ezért a székelységnek nevezett sanyarú sorsú nemzetért. Rendkívüli örömmel tölt el, hogy egyre több gyerek kapcsolódik be ebbe a tevékenységbe. Úgy vélem ugyanis, hogy aki most bekapcsolódik, egy életre megfertőződik a székely kultúrával”, hangsúlyozta. Végszóként a további tervekbe is beavatta olvasóinkat. „Nagyon komoly résztvevőkkel dolgozunk egy online karácsonyi műsor elkészítésén Erdélyország számára.”

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával (Bethlen Gábor Alap). 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük