Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fotókon a természet több arca

Fotókon a természet több arca Kultúra

Soha ennyi nevezés nem érkezett még a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület fotópályázatára, mint az idei kiírásra. A növekedés nem csak ebben, hanem a felvételek színvonalában, minőségében is látványos, ugyanakkor a jelentkezők 80 százaléka határon túli – összegezhetjük a péntek délután megnyílt tárlat kapcsán.

Hirdetés
Hirdetés

A természet több arca tematikájú kiírással az volt a cél, hogy a versenyzők a fényképezőgép lencséjén keresztül is megfigyeljék környezetüket, megismerjék az állat- és növényvilágot, és mindez ösztönözze őket a természeti és az épített környezet megóvására, védelmére. A Vigadó Művelődési Ház dísztermének falán, illetve kivetítőn tekinthette meg a közönség a zsűri által legjobbnak ítélt ötven képet, ezek közül került ki a három dicséretben részesülő és a három díjazott is. A tizenharmadik alkalommal meghirdetett fotópályázatra, akárcsak a korábbi kiírások alkalmával, ezúttal is szemet-szívet gyönyörködtető alkotásokkal jelentkeztek amatőr fotósok szerte a Kárpát-medencéből – most első ízben azonban a legjobb felvételek készítői, az első három díjazott határon túli.

Nagy Lajos, a Romániai Fotóművészek Szövetségének titkára a beküldött pályaművek kapcsán hangsúlyozta: témaválasztásban, kivitelezésben egyaránt rendkívüli színvonalú fotók közül volt szerencséjük válogatni. 148 amatőr fotós négyszáznál több munkája érkezett be, nem kis feladatot jelentett tehát a rangsorolás. A számok ismeretében nem volt könnyű dolga a négytagú zsűrinek. Bartha Zsolt, Bede Gábor, Nagy Lajos és Kelemen Gábor vállalta a feladatot, hogy kijelöli a kiírás feltételeinek, szakmai és esztétikai szempontoknak megfelelő, általuk legjobbnak tartott felvételeket. Természetfotóknál különösen nehéz ítélkezni, hiszen kinek-kinek más érzéseket, élményeket, kapcsolódási pontokat idézhet meg egy kép, ezért mindenképpen azt ajánljuk, hogy szánjanak rá időt, és nézzék meg a kiállítást, csodálkozzanak rá a természet nagyszerűségére. A megnyitó hangulatához hozzájárult Lukács Szende szavalata (felkészítő tanára Kis Emese) és Jánó Kinga autentikus népdalcsokra.

A már megszokott módon a legjobb alkotásokból forgatható falinaptár készül, a 2022-es kiadás is tartalmazza majd a Zöld Napok programmal kapcsolatos rendezvényeket, dátumokat is. Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke a támogatóknak is köszönetet mondott: a Niko Kft, a Vigadó Művelődési Ház, a Communitas Alapítvány és az Európai Szolidaritási Testület is felkarolta a kezdeményezést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük