Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyv a Csukásról

Könyv a Csukásról Kultúra

A Csukás álmaink hegye. Megannyi különös formájú szikla, áfonya, borókafenyő, és igen, havasszépe vagyis rododendron, amitől vörös foltokban színpompázik nyárelőn az egész hegység. Hétfalu és a hétfalusi csángók eredetmondája a Csukáshoz köthető, de megannyi monda, történet, mese teszi varázslatossá a tájat.

Hirdetés
Hirdetés

Az ezeréves határon túrázunk, néhol határkőmaradványokkal, határjelekkel is találkozhatunk, és állítólag a román királynak is innen mutatták meg először Erdélyt. Némely völgyét egykoron kisvasút szelte végig, némely sziklájára csak láncok segítségével lehet felmászni, s némely útja végén díjként ott virít a havasi gyopár. Számos érdekes csigafaj őrzi az egykori tenger emlékét, de olyan állatfajok is élnek itt, amelyek sehol máshol a világon. A Csukás maga a csoda! Bővizű források törnek fel méhéből, amelyek vizei akár Brassóig is eljutnak, a bükkerdői tavasszal medvehagymás réteket rejtenek, a tölgyesei vaddisznóknak adnak otthont, s helynevei is ősi regéket idéznek: Babarunka, Piroska-havas, Tészla, Dong-havas, Tej-kő, Fehérkő havasa, Vörös-havasok, Ördög-völgy, Zuhatag-havas stb.

A Csukásról Kovács Lehel István írt remek turistakalauzt, amely a baróti Tortoma Kiadónál jelenik meg. Aki támogatni szeretné a megjelenését, pl. reklámfelület vásárlásával, keresse Melkuhn Andreát a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0741.926.776-os telefonszámon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük