Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Konferenciával tisztelegnek

Konferenciával tisztelegnek Kultúra

Hétvégén a kultúra is főszerepet kap Kovásznán, ahol pénteken Mezey Katalin magyarországi írónő novelláskötetét mutatják be, míg szombaton és vasárnap az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület szervezésében a névadó írónőre emlékeznek.

Pénteken 18.30-tól író-olvasó találkozót tartanak Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas íróval, költővel (Budapest) a művelődési házban, és egyúttal bemutatják a Régi napok rendje című novelláskötetét is. Az írónő mellett meghívottként jelen lesz Bálint Márta Kossuth-díjas színművész is Budapestről, a rendezvény házigazdája Czilli Aranka magyartanár.

Az Ignácz Rózsa-emléknapok szombaton 9.30-tól gyülekezővel kezdődnek a belvárosi református parókia udvarán. 10 órakor tartják a megnyitót, ahol köszöntőbeszédet mond a házigazda Balogh Zoltán református esperes, Gyerő József polgármester, Gödriné Molnár Márta, az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület vezetője. 10.30-tól a Gyerő Katalin vezette Tiszta Szív iskolakórus énekei csendülnek fel, Sinka Izabella pedig az írónő fia, Makkai Ádám Magyarország nevére című versét olvassa fel.

Hirdetés
Hirdetés

11 órakor kezdődik az Ignácz Rózsa térben és időben című konferencia a tanácsteremben, melynek moderátora Balogh Zoltán esperes. 17 órakor kultúrműsor kezdődik a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében. Népdalt énekel Nagy Csilla Szilvia, majd az Ignácz Rózsa Prózamondó Verseny első helyezettei (Gábor Anita, Kerekes Károly Kevin, Tompa Izabella, Pătrânjel Viktória) elmondják a választott Ignácz Rózsa-szövegeiket, Barthi Lehel, a színművészeti főiskola hallgatója Értékelések, kritikák Ignácz Rózsa írásművészetéről címmel tart felolvasást, fellép a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ Hangshowrock zenekara.

Vasárnap 11 órától ünnepi istentisztelet lesz a belvárosi református templomban, melyen a szőkefalvi, Ignácz Rózsa-rokon Nagy Ferenc ref. lelkipásztor hirdeti az igét, énekel a református férfidalárda. A templomi ünnep után az Ignácz Rózsa-szobornál folytatódik a műsor. Fellép a Pastorala kamarakórus Szántó Kinga karnagy vezényletével, majd Péter Artúr kovásznai plébános osztja meg gondolatait. Makkai Ádám édesanyja emlékére írt, Teremtünk egyszer című versét Szabó Alpár diák mondja el. Záró imát mond Orbán Lajos, a vajnafalvi egyházközség lelkipásztora, a rendezvény a mellszobor megkoszorúzásával és a himnuszok eléneklésével zárul.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük