Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiemelkedő irodalmi programok a 30. Szent György Napokon

Kiemelkedő irodalmi programok a 30. Szent György Napokon Kultúra

Két „kemény” hölgynek titulált szerző lesz az idei Szent György Napok irodalmi programjainak kiemelt vendége: a felvidéki Durica Katarinát és a román Alina Nelegát egyaránt a (kiszolgáltatott) nők sorsa, belső vívódása is foglalkoztatja.

Durica Katarina Felvidéken született, Brüsszelben él, de dolgozott Egyiptomban és Jordániában, forgatott női börtönben és afrikai árvaházban, tudósított parlamenti választásokról és külföldi tüntetésekről, foglalkozott a kelet-európai prostituáltak és az illegális béranyák helyzetével – szóval életpályája nem feltétlenül követi azt, amit felületesen női életmodellnek neveznek. Rendre darázsfészekbe nyúl, tabukat döntöget. Könyvei kordokumentumok, a valóság és a szépirodalom ötvözetei. Eddig megjelent öt regényét átszövi a nőket érintő társadalmi sztereotípiák lebontása.
A rendes lányok csendben sírnak című regénye a 90-es évekbeli dunaszerdahelyi maffia női áldozatairól szól, több száz interjút készített hozzá áldozatokkal, túlélőkkel, elkövetőkkel. A regényből készült színpadi adaptáció a Vígszínházban jelenleg is műsoron van.
Városi rókák című regényében azt jeleníti meg, hogy miként csapják be a kiskorú lányokat a szegény régiókban, és hogyan kényszerítik őket prostitúcióra.
Durica Katarinával április 26-án, szerdán, 18 órakor, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Máthé Kincső, a Rádió GaGa Háromszék műsorvezetője beszélget.

Hirdetés
Hirdetés

Alina Nelega, egyetemi tanár, dramaturg, rendező és író, a román színház egyik legkiemelkedőbb alakja, kétszer részesült UNITER-díjban, az utóbbi években a szépirodalom terén is megmutatta tehetségét, könyveit kilenc nyelvre, köztük magyarra is lefordították.
2019-ben jelent meg a ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat című regénye, egy olyan lélegzetelállító történettel lapjain, amely betekintést nyújt egy kislány, később pedig egy fiatal nő életébe Erdély sötét ‘80-as éveiben.
Alina Nelegával április 27-én, csütörtökön 18 órai kezdettel az Andrei Mureșanu Színházban Carmen Mușat irodalomkritikus beszélget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük