Felhívás!

Ki a nemes, és ki nem az?

A régi királyok és a társadalom az egész székelységet tekintette nemesnek, tehát nem adózónak, illetve csak vérével adózónak. Ahogy ez az ősi egység megbomlott, s a folyamat a 15–16. században felgyorsult, és a feudális tagoltsági formák kezdtek behatolni Székelyföldre, egyre többen lettek, akik ezt sérelmesnek találták.
A nagy felkelés leverése után a fejedelem, János Zsigmond a már létező új rend jogi elismertetését is el akarta érni a segesvári végzések által, s ezért az általa elrendelt új összeírás gyakorlatilag a főnépekre és a lófőkre szorította a nemesség kategóriáját, s ez a továbbiakban sokak elszegényedése folytán csak tovább szűkült, de még mindig népes tábornak számított. A 17. század végére kiformálódó nemesi réteg tehát e két rendből jött létre, a közszékely ezt a minőségét elvesztette. Aki nem bírta, vagy ki akart bújni a katonai szolgálat alól, ún. fejekötött jobbágynak adhatta magát a primorok alá, akik kezdtek betagolódni az erdélyi nemesi társadalomba. A beköltözött ún. földönlakókat is jobbágyi sorba helyezték.
A segesvári végzés a gyalogos székelyeket fejedelmi jobbágyokká tette, ezzel sok forrongás és pártütés forrása lett. Holott másfelől pontosan azt kívánta megakadályozni, hogy a másik két rend jobbágyaivá lehessen tenni őket, ezért ezek sérelmesnek is találták. A gyalogosokból azzal, hogy a két vár kapitányai alá rendelte őket, a fejedelem a saját ún. darabont katonaságát is meg kívánta teremteni. Ezért mondja Barta Gábor történész, hogy a fejedelem tulajdonképpen arra használta fel a felkelés leverését, hogy egységesítse az erdélyi társadalmat.
A fejedelem azonban jobbágyai egy részét eladományozta, így Sepsiszéken a Daczók kaptak 40-et, Kézdiszéken az Aporok, Orbaiszéken a Basa és Mikes család például, de kaptak nem székely nemesek is, valószínűleg hűséges hadi szolgálatuk fejében. János Zsigmond korai halála miatt a sok panasz megoldása Bá­thori István új fejedelemre maradt, de az általános elégedetlenséget neki sem sikerült leszerelnie, mi több, azok fokozódtak, mint az meglátszott a következő évtizedek eseményein is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 10., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: -9

  minden ember egyforma sohase volt szekely föld mind a Miko .Szegyentelenek es maga is aki mindent firkal.Hirmondo
  miert szekely ha ez az ujsag mindenkinek jar.

  • User
   Dátum: 2018. október 10., 12:47
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Nekem nem jár te baromfi-a !De igenis volt Székelyföld is meg Szászföld /Terra Siculorum,Terra Saxorum/ korábban/XII.század!/ mint Románia /XIX.század!!!!/,de te honnan tudnád mert esti prost ca noaptea.És miért nem firkálna mindent,maga is beír ide egy halom marhaságot majdnem minden nap-a stílusról meg magyar nyelv tudásáról fel lehet ismerni ,magának szabad? Miért is?Hai pleaca la sapat tuica s-a terminat.

 • User
  Dátum: 2018. október 10., 18:08
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A mai “nemesek” a komcsi elvtársak leszármazottjai illetve a szekusok és azok fattyai, ez a szó már rég elvesztette eredeti értelmét,

 • User
  Dátum: 2018. október 10., 21:51
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igazán nem értem a tisztelt Hírmondó miért nem tiltja már le/ki a 11.13 órai hozzászólót, még meddig kell mocskoljon minket és a magyarságot?Vagy a tolerancia jegyében sértegethet minket szabadon?

 • User
  Dátum: 2018. október 11., 13:56
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Nem egyforma minden ember. Sem gondolkodásában, sem külsejében, sem természetében, hála Istennek! Igazán nemes embernek az mondható, aki viselkedésében, neveltetésében, a dolgokhoz való hozzáállásában valóban nemesként viselkedik. A régi arisztokrácia ezt az elvet követte, de sajnos ott is voltak elfajzások, és hitvány emberek, akik nem voltak érdemesek erre a szóra, hiába volt címerük, nemesi levelük és örökségük. Emiatt sokan félreértelmezik, és a sznobizmussal azonosítják. A szó nem veszítette el eredeti értelmét, csak sokan nem tudják, hogy mit jelent. A komcsi elvtársak pedig annyira vannak, voltak a nemességtől, mint Makó Jeruzsálemtől. A mai “vitézek” szintén nem egyformák. Vannak köztük igazán nemes eszmékért lelkesedő, és kitűnő emberek, és vannak sznob pojácák is. A nemesség nem azt jelenti, hogy kiöltözöl mindenféle köpönyegbe, vagy zsinóros ruhába, hanem sokkal inkább arról, hogy hogyan viselkedsz a társadalomban. Régen ezt a viselkedést jutalmazták (legalábbis ez volt az elv) nemesi levéllel, de mivel, hogy ennek komoly eszmei értéke volt, ezzel is úgy kufárkodtak egyesek, mint 89-es fordulat után a “Forradalom Hőse” kitüntetéssel egyes “forradalmárok”.