Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kétszázhúszan fújták

Kétszázhúszan fújták Kultúra

A tizennegyedik fúvóstalálkozót és az ötödik fúvóstábort sikerült megszervezni Nagybaconban, amelyről Nagy Kusztos Csaba, a helybeli fúvószenekar vezetője számolt be. Az egyhetes táborban nagyjából hetvenen vettek részt, közreműködött Vágási István, Czier Zsolt Mezőfényről, Sándor Sándor Gidófalváról, Sorbán Miklós és Sorbán Beáta Mikóújfaluból, valamint Benedek Ildikó Nagybaconból.

Hirdetés
Hirdetés

A nagybaconi közbirtokosság székhelyén hétfőtől vasárnapig tartó táborban többnyire az Olt mentéről vettek részt, de Erdővidékről és Szatmár megyéből is érkeztek fiatalok, idősebbek egyaránt. Utolsó nap, a fúvóstalálkozó keretében a táborozók nyitották a koncertek sorozatát a nagybaconi művelődési ház előtti parkban. A házigazda Nagybacon mellett Mikóújfalu, Árkos, Étfalvazoltán, Gidófalva, Barátos és Lécfalva képviselte magát, összesen mint­egy kétszázhúsz résztvevővel.

„A rendezvényt a nagybaconi polgármesteri hivatal, a nagybaconi, kisbaconi és szárazajtai közbirtokosság segítette, de ezek mellett magánszemélyek is hozzájárultak ahhoz, hogy itt a zenei élet jobban csengjen, jobban pengjen, másképp nem lehetne megszervezni” – mondta a zenekarvezető.

Nagy Kusztos Csaba elmondása szerint a nagybaconi fúvószenekar 40 személyt számlál, amelyben örömére egészen fiatalok is vannak, őket Vágási István oktatja. Általában saját hangszerekkel zenélnek, legutóbb öt éve kaptak nagyobb támogatást a helyi tanácstól, amiből hangszereket vásároltak, azóta évente egy vagy két hangszert tudnak megengedni maguknak, amelyek megvásárlását a közbirtokosság segíti.

„Nagy öröm számomra, hogy a fiatalokban is van érdeklődés a fúvószene iránt, jelenleg is vannak új tagok, akik most kaptak új hangszert a lelkes szülőktől, és jöttek a táborba tanulni. Nagybaconban hagyománya van a fúvós zenének, évente nagyjából 30 fellépésünk van különböző rendezvényeken, vagy lehet az akár temetés is, de ősszel a szüreti felvonulás sem létezhet a rezesbanda nélkül” – fűzte hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük