Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kétmilliárd forint Gauguin egyik képéért

Kétmilliárd forint Gauguin egyik képéért Kultúra

Paul Gauguin francia impresszionista festő egy Tahitin készült képét árverezik el Párizsban. A kép leütési árát öt- és hétmillió euró, vagyis 1,6 – 2,3 milliárd forint körülire becsülik, írja az MTI. 

Hirdetés
Hirdetés

A Te Bourao II (A hibiszkuszfa II) című festményre, mely 1995 óta ugyanannak a gyűjteménynek a része, december 3-án lehet licitálni a párizsi Artcurial aukciósház rendezvényén.

Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, melyet Gauguin 1887-ben festett, a Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként. A monumentális képet végrendeleteként tartják számon, ugyanis öviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de az életét megmentették.

A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik. A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll.

Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik. A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük