Felhívás!

Két hét a szászcsávásiakkal

Két hét a szászcsávásiakkal Kultúra

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első felében a Szászcsávási Banda lemezeit mutatja be. A zenei válogatásban négy lemez részletei hangzanak el.

A Kossuth Rádió a „Hajnali”– népzenei összeállítás koránkelőknek című műsora első két nyári adását a Szászcsávási Bandának szenteli. Kevés falusi zenekarnak jelent meg annyi lemeze, mint a csávásiaknak: az elsőt még Romániában, az 1980-as évek végén adták ki. Ennek a bakelit korongnak az anyaga Pávai István népzenekutató helyszíni gyűjtései alapján készült.

A romániai forradalom után, ahogy megszűntek a korlátozások, egyre többen kerekedtek föl, hogy hosszabb időt töltsenek a hagyományőrző erdélyi falvakban. Immár arra is lehetőség nyílt, hogy az egyre jobb felvételi technikával részletesebb gyűjtések készüljenek egy-egy kiemelkedő zenekarral. A ’90-es években így fordult a figyelem a Dicsőszentmártonhoz közel eső, Küküllő-menti falucska, Szászcsávás zenéjére. Az ottani muzsikusok sorra megjelenő felvételeikkel hamarosan olyan ismertek lettek, hogy egyre több helyre hívták meg őket, és Nyugat-Európába, sőt még az Egyesült Államokba is eljutottak. Sikerüket elsősorban a régies, ugyanakkor rendkívül energikus és virtuóz játékuknak köszönhetik.

A zenekar első lemeze Romániában, a Ceaușescu-diktatúra utolsó évében jelent meg, és egy akkori rendelkezés miatt a borítóról teljesen el kellett hagyni a magyar szövegeket. Ennek ellenére mégis eljutott az erdélyi magyar népzenét, néptáncot kedvelő közönséghez, a sikere nyomán rövid idő alatt el is tűnt a boltokból. 

A zenekar második lemeze már Magyarországon jelent meg, az azóta megszűnt Quint és az ismert francia lemezcég, a Harmonia Mundi közös gondozásában. Az 1996-ban, Magyarországon kiadott harmadik albumon már a falusi kórus néhány tagja is szerepel, s egy cigánykeservest előadó kiváló énekesre, Lunka Erzsire különösen érdemes odafigyelni. Az 1998-ban megjelent CD-n csárdás, szökő, féloláhos, öreges pontozó, székely verbunk, román és cigány táncok zenéi, valamint asztali nóták hallhatók, a lemez végén pedig a Rákóczi-induló helyi változata csendül fel.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza, az adás a Kossuth Rádióban minden reggel 4.03-tól hallható. A műsor interneten is elérhető a www.mediaklikk.hu/mediatar címen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.