Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Keserédes a moziban

Ma 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Művész moziban mutatják be Vargyasi Levente és T. Bányai Péter Keserédes című dokumentumfilmjét. A vetítést követően beszélgetésre kerül sor az alkotókkal.

A film az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait követi nyomon. Kettős nézőpontból láttatja a kisgazdák vergődését és a cukorgyárak bezárását, elkeseredett helyzetben lévő termelők, ellehetetlenített vállalatok vezetői vallanak helyzetükről. Mindkét oldalon a kiszolgáltatottság tapasztalatát közvetítik a filmben szereplő háromszéki gazdák, valamint a botfalusi és a nagyváradi cukorgyár vezetői. A 2018-ban és 2019-ben bezárt gyárakkal egy korszak zárult le, amelynek gyökerei az Osztrák–Magyar Monarchiába nyúlnak vissza. A film kordokumentuma egy letűnő mezőgazdasági hagyománynak, illetve a globalizáció által kiszorított cukortermelésnek. A múlt emlékei közé fog tartozni, hogy a saját földjén megtermelt répa után kapott cukrot használja otthon a gazda.

Hirdetés
Hirdetés

A film a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült.

Partnerek: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Művész mozi, Kobak Design.

A vetítésre a belépés díjtalan. A helyek száma korlátozott, helyjegyet a Művész mozi pénztáránál, vagy a 0787.526.102-es telefonszámon lehet foglalni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük