Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jön a Budapesti Fesztiválzenekar

Jön a Budapesti Fesztiválzenekar Kultúra

A Budapesti Fesztiválzenekar Kamarazenei Műhelyének koncertjével kezdődik a 2022–2023-as sepsiszentgyörgyi hangverseny-évad. A világhírű szimfonikus zenekar előadását október 30-án 19 órától lehet meghallgatni a Tamási Áron Színház nagytermében.

Hirdetés
Hirdetés

A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. 1983-as alapításától a lehető legigényesebb muzsikálást és a közösség sokoldalú szolgálatát tűzte ki célul. Az együttes a nemzetközi zenei élet legfontosabb koncerthelyszínein: a New York-i Carnegie Hallban és Lincoln Centerben, a bécsi Musikvereinban, a londoni Royal Albert Hallban és Barbican Centre-ben is koncertezett már. Állandó vendége a Mostly Mozart Fesztiválnak, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválnak. Két alkalommal nyerte el a Gramophone-díjat. 2013-ban Mahler 1. szimfóniájának felvételéért Grammy-díjra jelölték, Mahler 5. szimfóniájának felvételéért 2014-ben megkapta a Diapason magazin rangos díját, a Diapason d’Ort, valamint az olasz Toblacher Komponierhäuschen-díjat. Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége 2016-ban a BFZ-nek ítélte oda a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismerést.

Az együttes innovatív koncertjei világszerte híresek. Az Autizmusbarát Kakaókoncertek, a Titokkoncertek, a zenei maratonok, a fiatal felnőtteket megcélzó Midnight Music, a Concertino sorozat, a hátrányos helyzetű gyerekeket integráló TérTáncKoncert, az ingyenes Közösségi Hét és a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivál mind egyedül-álló programok, amelyek a Budapesti Fesztiválzenekar nevéhez fűződnek. A zenekar muzsikusai színvonalas kamarazene-sorozatoknak is a részesei, mint például a BFZ Vasárnapi kamarazene vagy a BFZ Fővárosi kamarazene-sorozatok.

A Budapesti Fesztiválzenekar operaprodukcióit Fischer Iván vezényli és rendezi. Ezeket az előadásokat meghívták már a Mostly Mozart Fesztiválra, az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra és az Abu-Dhabi Fesztiválra is. A hangversenyen közreműködnek: Gál-Tamási Mária (hegedű), Gál-Tamási Anna (hegedű), Polónyi István (brácsa), Liptai Gabriella (cselló).

A hangversenyre teljes árú je-gyeket 30 lejért, illetve kedvezményesen 15 lejért lehet vásárolni a Városi Kulturális Szervezőirodában.

A nagyérdemű közönség igazi szimfonikus kultúrcsemegére számíthat. Műsoron: Bartók Béla: 44 duó két hegedűre; Antonín Dvořák: C-Dúr Terzetto Op. 74; Orbán György: Albumlapok Rasumoffsky grófnak – Belépő, Vallomás, Őkisasszonysága, Scherzo, Utolsó elfelejtett keringő, Szemrehányás, Zingarese; F. Mendelssohn: e-moll vonósnégyes Op. 44 No. 2; G. Puccini: Krizantémok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük