Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hiánypótló kiállítás

Hiánypótló kiállítás Kultúra

A Liszt Intézetnek és a Magyar Művészeti Akadémia határon túliakat integráló tevékenységének köszönhetően Művészek a kamera fókuszában címmel két kiállítás anyagából ötvözött tárlat nyílt meg pénteken Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központba. A megnyitón felszólalt Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója is.

Hirdetés
Hirdetés

A Műcsarnok 2021-es ünnepi eseményeinek sorába szövődött Kik vagyunk mi című kiállítás anyagán a magyar fotótörténet 12 rangos személyisége örökítette meg négy nemzedék művészeit 1964-től kezdve. A másik tárlat, a Képekben gondolkodnak magyar filmrendezők által készítette portréfotók gyűjteménye. Ez azért született meg, mert sok filmrendező vallott arról: a mindennapi életben is úgy nézik maguk körül a világot, hogy ösztönösen is képeket alkotnak, komponálnak. A kettő együtt egy portrésorozat által elmesélt művészettörténet, olvasható a kiállítás füzetében. A tárlat kurátora Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, társkurátora Gelencsér György filmesztéta.

A sepsiszentgyörgyi megnyitón Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetőjének köszöntője után Zákonyi Botond személyes emlékekre, iskoláskori élményeire utalva vetette fel azokat a kérdéseket, amelyek egy-egy válogatás összeállításakor felmerülnek: kik azok, akiknek szerepelniük kell egy térbeli keretek közé szorított tárlaton, analóg vagy digitális felvételek legyenek, beállítottak vagy inkább pillanatképek, csak Magyarországról vagy a határon túli magyar területekről is. Ugyanakkor az sem mellékes, hogy minden válogatás politikai, társadalompolitikai kérdéseket is felvet – taglalta Zákonyi Botond.

Vargha Mihály múzeumigazgató, szobrászművész, az MMA rendes tagja felidézte azt a folyamatot, amelynek során a Magyar Művészeti Akadémia egy mértékadó intézmény lett. Ennek időszerű törekvése a decentralizáció, hogy ne csak Budapesten történjenek fontos dolgok, hanem vidéken is. Felmérések szerint ugyanis egy bizonyos település lakosságának boldogságához jelentősen hozzájárul, megtalálja-e helyben a maga boldogságtöredékét, egy kulturálisan sokszínű közegben pedig erre sokkal nagyobb esélye van.

A múzeumigazgató véleménye szerint a kiállításon látott arcokat be kellene égetni a mai fiatalok tudatába, akár a tantervet is meg lehetne változtatni, mert nagy hiátusok vannak a mai nemzedék ismereteiben, annak ellenére sem ismerik az egy-két generációval korábbi nagyokat, hogy az internet ma minden lehetőséget megad az informálódásra.

Vargha értékelte, hogy az Árkosi Kulturális Központ a Szentkereszty-kastélyból való kiköltözése után is folytatta kulturális szervezőtevékenységét, a Liszt Intézet erényeként pedig azt ismerte el, hogy tárlataival kevésbé ismert, a fősodoron kívüli területeket emel be a nagyközönség figyelmébe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük