Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Javában zajlik a 2. SepsiBook

Javában zajlik a 2. SepsiBook Kultúra

Csütörtökön hivatalosan is elstartolt a 2. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál. Délelőtti órákban több száz gyerek népesítette be a Sepsi Arénát, akik Kertész Erzsivel, Varró Dániellel, Szabó Imola Juliannával, Harcos Bálinttal és László Noémivel találkozhattak. A standok is felkészülve várták a közönséget, 31 hazai és magyarországi kiadó kínálja a legfrissebb könyves megjelenéseket.

Délután Kemény István költő Farkas Árpád soraival köszöntötte a közönséget a SepsiBook hivatalos megnyitóján, emlékeztetve a jelenlévőket: az évezred elején sok szó esett arról, hogy milyen lesz a 21. századi digitális világ. Mint mondta, az tűnt a leglogikusabbnak, hogy 2010 után már sehol nem fognak kiadni hagyományos könyveket. Mindeközben pár hete, Luxemburgban a nemzetközi költészeti fesztivál résztvevőjeként megnézhette a vadonatúj Nemzeti Könyvtárat.

Mert a hi-tech Luxemburgban mégiscsak úgy döntenek a 2010-es években, hogy – idézem – »a luxemburgi szellemi örökség megújult igényeire« való tekintettel új könyvtárat kell építeni, és a 2020-as években a hi-tech luxemburgi fiatalok mégiscsak úgy érzik, hogy ott a helyük: a könyvek között. És mert tavaly Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye önkormányzata mégiscsak úgy találta helyesnek, hogy finanszírozni fogja a SepsiBook fesztivált; a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület pedig ezért szervezte azt meg, közösen. Két testület és három intézmény érezte úgy, hogy a székelyföldi szellemi örökségnek is (mint a luxemburginak) megújult igényei vannak. Amiket ki kell elégítenünk. És együtt cselekedtek egy jó cél érdekében: hogy legyen egy ünnepe az írott kultúrának, az olvasásnak. És lett” – hangsúlyozta a SepsiBook meghívottja, aki korábbi sepsiszentgyörgyi élményeit felidézve jegyezte meg: nem találja meglepőnek, hogy ebben a kultúrvárosban most már könyvfesztivál is van.

Hivatásos olvasóként határozza meg önmagát Bogdan Suceavă író, matematikus, aki megnyitóbeszédében arra tért ki: ez a szerep éppen arra tanítja, hogy kíváncsian forduljon a másik felé, a megismerés felszabadító örömével. „Amikor azt mondom, hogy hivatásos olvasó vagyok, az azt is jelenti, hogy szeretném megérteni, hogyan látod a világot, és hogy kész vagyok tanulni tőled, és elfogadni a látásmódodat. Az irodalom mélységes ereje éppen abban rejlik, hogy képes vagy megérteni a melletted lévőt, és megtanulod az ő szemével (is) látni a világot” – fogalmazott az Amerikában egyetemi tanárként tevékenykedő szerző.

Hirdetés
Hirdetés

2023-ban második éve annak, hogy Sepsiszentgyörgyön megszervezzük a SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Szervezzük egyfajta oázisként azok számára, akik hisznek a könyvek erejében, a szavak varázslatában, a képzelet végtelenségében. Ebbe az oázisba azonban mindannyiunknak meg kell érkeznünk. Jelen kell lennünk” – hívta fel a figyelmet Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki játékra is invitálta a közönséget, segítve azt, hogy mindannyian a jelenbe kerüljenek, elengedve a mindennapok fáradságát.

  „Több dolgot újrafogalmazott idén a változatos összetételű, lelkes szervezőcsapatunk, az újítás, erősítés céljával, de egyvalamit nem tudtunk és nem is fogunk tudni meghatározni – az a jó, hogy nem is kell, mert megélni érdemes inkább. Mégpedig azt az egyedi, sajátos kulturális élményt, amelyet rendezvényünk átadni készül és tud közönségének. Gondoljuk csak el: könyvekből tevődik össze, amelyek két borító közé fogott életek, élmények, tapasztalatok, ismeretek szívhangjai és lélekszavai. Öröm, bánat, felismerés, rácsodálkozás, magasság és mélység varázslatos szőttese, amelynek szálai a mindennapjainkból otthonosak számunkra, úgy is, ha olykor, rövidebb-hosszabb időre, eltávolodunk a könyvektől, az írott kultúrától. A SepsiBook a jólesően ismerős ösvény vagy a vágyott visszatérés útja lehet ehhez a lenyűgöző világhoz, amelyet négy napra örömmel tárunk önök elé” – emelte ki Szonda Szabolcs könyvtárvezető, a SepsiBook programigazgatója, aki a szervezők részéről üdvözölte a jelenlévőket.

Csütörtök délután Költőtükör: Ki vagy (nekem), Petőfi Sándor? címmel saját Petőfi-élményről mesélt Kemény István, László Noémi és Markó Béla, majd a közönség Botházi Mária Fűnyíró a Tündérkertben című könyvének bemutatóján derült nagyokat.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi. A május 25. és 28. között sorra kerülő esemény helyszíne a Sepsi Aréna, az ott zajló programokra a belépés ingyenes, a szervezők a helyszínre buszjáratokat is biztosítanak. Teljes program elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

Fotók: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük