Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén virtuális lesz a gála

2021-ben a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a megszokottól eltérően, online műsor keretében emlékezik meg a magyar kultúra napjáról.

Január 22-én, pénteken 17 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook-oldalán (www.facebook.com/cultcov.ro), a magyar kultúra napja tiszteletére szervezett virtuális gálán többek között az idén éppen 100 éve született Pilinszky János emléke előtt is tisztelegnek. Orbán Ferenc előadó 2017-ben, a magyar költészet napjára Gábor Szabolcs zenésztársával felújította korábbi Pilinszky-előadását, 2021-ben pedig Gyergyai Szabolccsal kiegészülve hangszerelték újra a dalokat, a költő születésének 100. évfordulójára, így ezzel indul az ünnepi műsor.

Hirdetés
Hirdetés

Az előző évekhez hasonlóan idén is átadják a Háromszék Kultúrájáért díjat, amelyet ezúttal is egy olyan személyiség kap, aki egész életművével a háromszéki és ezáltal az egyetemes magyar kultúrát szolgálja. Az átadást követően portréfilmet vetítenek a díjazottról. Majd a középiskolás diákok számára decemberben meghirdetett szónokverseny díjazottjainak beszéde hangzik el.

Ezt követően a Kovászna Megyei Művelődési Központ által készített riportfilm lesz látható a Sípok Hangja címet viselő, kiállítással és orgonakoncerttel egybekötött programsorozat, amellyel a Háromszéken fellelhető történelmi orgonákra szeretnék felhívni a figyelmet, a szabadkai születésű, de Kézdivásárhelyen letelepedő Kolonits István orgonakészítő munkásságát Fórika Balázs kézdivásárhelyi kántor-tanár mutatja be, a sepsiszentgyörgyi Lőfi Gellért kántor-tanár pedig lelket lehel eme csodálatos hangszerekbe, valamint betekintést nyerhetünk Botka Attila orgonajavító mester munkájába is.

(KMMK-sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük