Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hogy biztonságosan túrázzunk

Hogy biztonságosan túrázzunk Kultúra

A Szent Rita Egyesület szervezésében Hogyan túrázzunk biztonságosan? címmel tartottak előadást a kézdivásárhelyi Vigadóban.

Hirdetés
Hirdetés

Az érdeklődőket és a meghívott hegyimentőket házigazdaként Zakariás Antónia egyesületi elnök köszöntötte, majd Bereczki Barna magashegyi túravezető, az est moderátora örömmel nyugtázta, hogy a túrázás már nemcsak egy szűk kör privilégiuma, hanem egyre többen járják a hegyeket. Megjegyezte, az ilyen előadások célja a felkészülés technikai adatainak megosztása az érdeklődőkkel a túrázás, illetve a hegymászás biztonságosabbá tétele érdekében. „Ma a fiúk a téli, illetve nyári alapfelszerelést mutatják be, míg a túrázás biztonsági elemeinek ismertetése, a túrázás során felmerülő váratlan események kezelése, illetve az elsősegélynyújtás további előadások témája lehet”, hangsúlyozta.

A következő két órában a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ alkalmazottai, illetve önkéntesei, Jitărașu Attila, Wagner Attila és Vaszi Róbert az alap túrafelszerelést és annak helyes használatát mutatta be az érdeklődőknek. Jitărașu Attila a trekkingelés, illetve a túrázás közötti alapvető különbségeket vázolta, hangsúlyozva, előbbi során több felszereléssel indulunk útnak, és sátoros trekkingeléskor „a házunkat a hátunkon cipeljük”, ezért elsődleges szempont a megfelelő fizikai kondíció, a megfelelő hátizsák, illetve a pakolás módja: „Fontos, hogy kényelmes vállpánttal, erős derékövvel ellátott, 40–70 literes hátizsákot válasszunk, pakoláskor a nehezebb dolgok középre vagy felül kerüljenek, és a teher össztömege, a sátrat is beleértve ne haladja meg a 25 kilogrammot.”

A hegyekbe ajánlott kétrétegű, legalább három tartórúddal ellátott sátrat vinni, a hálózsák kiválasztásakor fontos a komfortérték (hőtartomány) figyelembe vétele, mely alá ajánlott önfelfújódó derékaljat rakni. „A legfontosabb ruhadarab a bakancs”, hangsúlyozták, amelyet szintén szaküzletből érdemes beszerezni, és amellett, hogy ajánlott egy számmal nagyobb lábbelivel útnak indulni, akár téli, akár nyári bakancsról van szó, túra után a bélést jól szellőző helyen kell száradni hagyni. A ruházat esetében fontos a nedvességelvezető, hőszigetelő, testhez simuló aláöltözet, a műanyagból vagy kevertszálas pamutból készült, hamar száradó, adott esetben szélálló pulóver, a pihekabát, illetve a víztaszító és szélálló külső héj, továbbá a sapka. A túranadrág legyen szellőző, oldalzsebbel ellátott, amelyre magas hegyekben ajánlott egy könnyen fel-, illetve levehető, szélálló külső héjat húzni.

A főzők, edények, evőeszközök és kulacsok mellett a túrabot helyes használatát, továbbá a kizárólag fehér alapra festett turistajelzéseket is bemutatták, rámutatva, a túrafelszerelés elengedhetetlen összetevője még az elsősegélycsomag, a feltöltött mobiltelefon, illetve lavinaveszélyes helyen a felső ruha alá kerülő jeladó-vevő. „Főként télen ajánlott tapasztalt túrázókkal járni, figyelni az időjárás-előrejelzéseket, és fontos, hogy valaki mindig tudja, merre járunk”, hangzott el még az eseményen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük