Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megnyitották a család évét

Megnyitották a család évét Kultúra

Dr. Kovács Gergely érsek, a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom búcsúja alkalmából péntek este szentmisén nyitotta meg a Ferenc pápa által 2020. december 27-én meghirdetett család évét a gyulafehérvári főegyházmegyében.

Hirdetés
Hirdetés

A környék római katolikus papsága és szép számú, de a járványügyi előírásokat szigorúan betartó hívek mellett Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint a megyeszékhely polgármestere is jelen volt a felemelő és lélektisztító ünnepségen.

„Nagy öröm számunkra, hogy egyházközségünkben fogadhatjuk Erdély harmadik érsekét. Isten hozta! Imádkozzék értünk és velünk, hogy a búcsú kegyelmét mindannyian elnyerhessük”– üdvözölte a magas rangú egyházi méltóságot ft. Szabó Lajos plébános. „A félelem és a kételkedés rabsága helyett a hitet, a szabadságot választani, külön utak helyett együtt menni, egymásban azt keresni, ami összeköt és közösségünket megerősíti, talajunkat szilárdítja. Hálásak vagyunk a mai látogatásáért, hiszen valahogyan ez is Márton Áron szellemiségét juttatja eszünkbe, aki szerette és ismerte is a rábízottakat. Köszönjük, hogy imádkozik városunkért és közösségünkért. Isten óvja életét és munkásságát!”– fogalmazott köszöntő beszédében Antal Árpád András polgármester.

Dr. Kovács Gergely érsek igehirdetésének középpontjába a szent családot és rajtuk keresztül a házastársi szeretet eszményét, valamint Szent József apaságának Ferenc pápa által kiemelt és felsorolt hét vonását állította. A katolikus egyházfő szerint ugyanis Szűz Mária férje egy személyben szeretett, gyengéd, engedelmes, elfogadó, teremtő bátorságú, dolgozó és árnyként kísérő apa volt. Önmagát, életét és munkáját teljesen a családjának szentelte, Jézus megláthatta benne Isten gyengédségét, habozás nélkül engedelmeskedett az Úrnak, elfogadta Máriát előzetes feltételek szabása nélkül, védte, gondozta és nevelte a fiát, becsületesen dolgozott családja megélhetésének a biztosításáért és a mennyei Atya földi árnyékaként őrizte és védte Krisztust. 

A szentmise egyik megható mozzanatát a családi élet néhány fontos elemének a Tölgyesi házaspár általi felajánlása volt. Az összetartozást érzékeltető asztalt, egységet megújító Szentírást, Krisztus fényét megjelenítő gyertyát, a Jézusra emlékeztető feszületet, a játék örömét jelképező labdát, valamint a Megváltó testét és vérét jelentő kenyeret és bort székely ruhás ifjak és gyermekek helyezték az oltár elé megáldásra.

A Simon Balázs kántor vezette Szent József Egyházi Kórus zenei szolgálata által a megszokottnál méltóságteljesebbé varázsolt ünnepi rendezvény a magyar és „régi székely himnusz” közös eléneklésével zárult.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük