Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Határon túli tanár–diák-projekt

Határon túli tanár–diák-projekt Kultúra

A Kultúrák közti kommunikáció a Kárpát-medencében nevet viselő nemzetközi projektben részt vevő nyolc iskola diákjai és tanárai találkoztak Sepsiszentgyörgyön az elmúlt napokban, csütörtökön pedig sajtótájékoztatón számoltak be a két évtizedes együttműködésről.

Hirdetés
Hirdetés

A Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében egy 22 éve útjára indított nemzetközi projekt, amelynek keretében nyolc középiskola működik együtt, ami diák- és tanárcserén alapszik.
A kezdetekről Keresztes László, a Székely Mikó Kollégium egykori tanára, aligazgatója számolt be, aki a program indulásában vett részt, és mint mondta, a kezdeti nehézségek óta nagyon jól alakultak a találkozók. A kezdeti nehézséget az okozta, hogy mivel nemzetközi projektről van szó, néhányan jobb szerették volna, ha a program nyelve az angol, de ezt nem fogadták el, így inkább a határon túli és hazai magyar gimnáziumok közösen találták ki a programokat.

Az úgynevezett nemzetközi osztályba minden alkalommal a különböző országok egy-egy középiskolájából négy diák és egy tanár érkezik, akik számára minden nyáron lehetőség nyílik egy közös táborozásra. A tanárok közti közreműködést a már rendszeressé vált tanári konferenciák is segítik. A programot a Székely Mikóban az aligazgatók működtették, Keresztes László után Kubánda Miklós vette át a stafétát, aki elmondta: nemcsak a szakmai találkozók vagy a közös programok határozták meg az együttlétet, hanem a kapcsolatrendszer erősítése és az otthon érzése is.

Jelenleg Ferencz Katalin aligazgató irányítja a rendezvényeket, aki a táborokról, kirándulásokról számolt be, melyek idén a kulturális sokszínűség téma körül alakultak. A projektben ukrajnai (Beregszász), magyarországi (Budaörs és Miskolc), szlovákiai (Fülek), magyarországi (Hajdúnánás), szlovéniai (Lendva), romániai (Sepsiszentgyörgy) és szerbiai (Szabadka) középiskolák vesznek részt. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük