Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

8. pulzArt a köztereken

8. pulzArt a köztereken Kultúra

Az október 13–16. között zajló 8. pulzArt köztéri közösségi eseményei és interaktív installációi már a rendezvénysorozat kezdete előtt lendületbe hozták Sepsiszentgyörgyöt. Október 7-én, péntek estétől aszfaltfestéssel hangoltak, október 9-én pedig megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Sugár János Időjárőr című projektjéhez tartozó lakókocsi.

Hirdetés
Hirdetés

S ugár János képzőművész rendhagyó közösségi és köztéri alkotása olyan embereket szólaltat meg, akiknek gondolatait ritkán lehet hallani. 2003 tavaszán azzal a felhívással fordult a budapesti járókelőkhöz, hogy tíz percen át, megszakítás nélkül, fejből diktáljanak bármit egy bizonyos összegért cserében. Az Időjárőr című projekt október 9-én Sepsiszentgyörgyre érkezett, öt napon át, vasárnaptól csütörtökig 16 és 19 óra között mindig más helyszínen gyűjt szövegeket: a Value Centre parkolójában, a Csíki negyedi tízemeletes tömbház parkolójában, a központi piacnál, az Állomás negyedi román katona szobra mellett és a főtéren.

A feltételek hasonlóak az eredeti felhíváshoz, az elhangzott történetek rögzített átiratait újság formájában lehet megvásárolni október 14-től kezdődően a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben és a fesztivál helyszínein. A 2003-as felhívás nyomán 2021-ben megjelent kötet bemutatójára október 15-én, szombaton 16 órától kerül sor a MAGMÁBAN, ahol Sugár Jánossal Bezsenyi Tamás beszélget.

KreaCo Stúdió: interaktív fényjáték és újragondolt zászlófüzérek

A KreaCo Stúdió interaktív kísérleti installációval, látványos 3D-mappinggel pulzArtosítja az esti köztereket, melyek virtuális játszótérré alakítják a főteret. A kivetített grafikai elemek emberi mozdulatokra hullámozni kezdenek. Az interaktív fényjátékot speciális hangeffektek is kísérik, az innovatív közösségi installációt a fesztivál ideje alatt 19 és 21 óra között lehet kipróbálni.

Péter Árpád (Folks): égig érő fa a Csipike óvoda oldalán

A Csipike óvoda falára égig érő fa motívumot fest fel a Folks egyik tagja, Péter Árpád október 15–16. között. A falfestés a népművészetekben rejlő mágikus és gazdag formavilágot hivatott megőrizni és mai eszközökkel újrateremteni úgy, hogy a fiatalok által is elsajátítható legyen. Művészetük nyelvezetében összefonódik a népművészet, a graffiti, a kalligráfia és az alkalmazott grafika. Az égig érő fák, létrásfák hét vagy kilenc szintből állnak. A kompozíció alsó szintjén található a meghasadt mag, melyből az élet támad. Ezt követi kilenc virág, kilenc szint, mely az örökkévaló mozgást, az élet folytonosságát, a befelé fordulást, kitárulkozást, illetve a be- és kilégzést jelképezi. A felső világot a lélekmadár zárja, mely a teremtés szimbóluma.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük