Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Három napig tart

Három napig tart Kultúra

A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Zenei rendezvények, magyar filmnapok mellett a szervezők közönségtalálkozókkal és Kós Károly-körúttal is készülnek. A Bod Péter Megyei Könyvtár pedig háromszéki festőművészek műhelytitkaiba beavató előadással várja az érdeklődőket.

A Kónya Ádám Művelődési Ház rendezvénysorozatát Koszika és a Swing à la Django koncertje nyitja január 20-án, csütörtökön 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. Pénteken 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományos ünnepi koncertjére kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Ugyanezen a napon 19 órától Máthé Kriszta, az Apróka eszponkák szerzője találkozik olvasóival a Szimplában.

Hirdetés
Hirdetés

Szombaton 17 órától a Művész Moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően mutatják be a Kincsmag című rövidfilmet, melyet ugyanezen alkotók célzottan a magyar kultúra napjára készítettek. A vetítést közönségtalálkozó követi 18 órától a film szereplőivel.

Január 20-án, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Jánó Mihály művészettörténész Barabás Miklós és Gyárfás Jenő háromszéki festőművészek műhelytitkaiból címmel tart vetített képes előadást. Közreműködnek: Filip Ignác (fuvola) és Filip Zsombor (klasszikus gitár). A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) című sorozatába illeszkedő rendezvényen az előadó a két székely festő életművében fellelhető, rejtett vagy kevésbé ismert jelképekről beszél, többek között olyan résztémákat is megvilágítva, mint a következők: Barabás Miklós kapcsolatai a szülőföldjével; kard helyett ecsettel a szabadságharcban; „a nemzet festője” által Bukarestben készített alkotások sorsa; kinek az arcképét restaurálta Barabás Miklós?; Gyárfás Jenő Tetemrehívás című képének és Arany János azonos című balladájának európai szellemi hagyománya; a sepsiszentgyörgyi művész nemzetközi elismerése Brüsszelben, ott kiállított festményének keletkezése, annak későbbi sorsa.

A Gábor Áron-terem előterében látható lesz a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy által korábban elkészített, Barabás Miklós életpályáját és szakmai útját bemutató pannókiállítás (kurátor: Jánó Mihály).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük