Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Stratégiák az idei hívószó

Stratégiák az idei hívószó Kultúra

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a virtuális térből a valós világba térjen vissza a Székelyföldi Grafikai Biennálé, méghozzá megújult arculattal – jelentette ki a Kovászna Megyei Művészeti Központ vezetője, Imreh-Marton István a rendezvény otthonává vált Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) tartott sajtótájékoztatón.

A járványhelyzet miatt a tavaly csak a díjnyertes munkákat tudták fizikai valójukban behívni, ebben az esztendőben azonban a felhívásra beérkezett több ezerből, a zsűri által továbbjutásra kiválasztott két–háromszáz alkotás mindenikét kiállítják. Az ily módon megvalósuló grafikai szemlének eddig az EMŰK-ön kívül a Székely Nemzeti Múzeum (SZNT) biztosított teret, a felújítása miatt viszont önként vállalt kötelezettségének az utóbbi csak korlátozott módon tud eleget tenni. Így került képbe a Csíki Székely Múzeum (CSSZM), amely a szervezők felkérésére otthont fog nyújtani a törzsanyag felének és a kísérőprogramok egy részének. Ezzel a lépéssel a kényszerhelyzetből remélhetőleg nemes hagyomány születik, és a CSSZM a jövőben is egyik helyszíne lesz a rendezvénynek. A terveik között szerepel továbbá a műfaj közelebb hozatala a széles közönséghez, ezért bővíteni fogják azon kisfilmek sorát, amelyeken maguk a művészek mutatják be egy-egy alkotás elkészülésének a folyamatát.

Hirdetés
Hirdetés

A rendezvény kurátora, Ferencz S. Apor elmondta, továbbra is a kortárs grafikai törekvésekről, a sokszorosító képalkotás jelenlegi irányultságairól és fejlődéséről szeretnének átfogó képet nyújtani. Ugyanakkor szándékukban áll nyomon követni, feltérképezni, rámutatni azokra a kölcsönhatásokra, amelyek a hagyományos és kísérleti grafikai eljárások különböző fúzióját eredményezhetik.
Meggyőződésük szerint a megváltozott körülmények, a korlátok közé szorítások megtapasztalása arra késztetnek mindannyiunkat, hogy átértékeljük jövőképünket. Hogy a bizonytalan idők megválaszolatlan kérdéseire, különböző stratégiákat követve keressük a megoldásokat. Éppen ezért a 2022-ben megrendezendő Székelyföldi Grafikai Biennálé hívószavának a Stratégiák címet javasolják, de ez szigorúan csak javaslat marad, mert nem szeretnék szárnyát szegni a művészi lendületnek, nem akarnak irányt szabni az elképzeléseknek. Március 20. déli 12 óráig várják azon grafikusművészek és egyetemi hallgatók jelentkezését, akik elhivatott művelői a különféle hagyományos, digitális és kísérleti grafikai eljárásoknak.

A kísérőeseményekkel kapcsolatban a kurátortól megtudhattuk, hogy az előző év fődíjasának minden alkalommal megszervezett egyéni kiállítása az idén a Lábasházban lesz megtekinthető. A biennálét kísérő eseményként az EMŰK-ben megnyílik a baróti születésű Gyulai Líviusz (1937–2021) Kossuth-díjas grafikusművész alkotásaiból összeállított tárlatra is.

Végezetül Bordás Beáta, az EMŰK vezetője ismertette, hogy a kialakult szokásrendnek megfelelően, október 7. és november 26. között ebben az esztendőben is a rendezvény rendelkezésére bocsájtják az első és harmadik emeleti kiállítótermeiket. Megjegyezte, bár nem legfontosabb területük a nemzetközi merítés, örül, hogy a gyűjteményükbe bekerül ez az anyag. A biennálé kapcsán igyekeznek olyan eseményeket szervezni, amelyek azt a magyar és román közönség számára egyaránt vonzóvá teszik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük