Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Haditudósító és szépíró

Haditudósító és szépíró Kultúra

Jászberényi Sándor magyarországi író, költő, haditudósító, újságíró volt az egyik neves meghívottja az október közepén Sepsiszentgyörgyön megrendezett PulzArt Kortárs Művészeti Fesztiválnak, a közönségtalálkozónak a Bod Péter Megyei Könyvtár adott otthont. A Miklóssi Szabó István íróval folytatott kötetlen beszélgetése során a világ számos konfliktusövezetében megfordult riporter az ukrajnai háború borzalmaira is reflektált.

Hirdetés
Hirdetés

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató köszöntőbeszédében kifejtette, hogy Jászberényi Sándor nemcsak a történésekkel és a jelenségekkel, hanem azok hátterével is foglalkozik. Ennek eredményeként pedig a riporteri, haditudósítói munka összefonódik a szépírói tevékenységgel.

Miklóssi Szabó István szerint a magyar irodalomba lopakodva érkezett Jászberényi Sándor, aztán egyetlen huszárvágással megszüntette annak évtizedek óta kialakult köreit, és felkavarta az állóvizét, ami emberközeli, tényeken nyugvó és valós szereplőket felvonultató, ugyanakkor színes nyelvezetű és tartalmilag izgalmas írásainak tudható be. A csupasz valóság rögzítésén és közvetítésén túl ugyanis a saját gondolatait is beléjük szövi.

Mindezek ellenére az irodalom ajtaján egy verseskötettel (Ikarosz repülni tanul) kopogtatott 2000-ben, mert amint fogalmaz, a mindenkori kamasz fiúkhoz hasonlóan „azt gondolta, hogy remekül fog csajozni a költészettel”. Szorult azonban „annyi önkritika belé, hogy ezt abbahagyja”. Első, Az ördög egy fekete kutya című prózakötete azonban csak harminchárom éves korában jelent meg. Ekkorra találta meg az önkifejezéshez alkalmas formát, és szerezte meg a világot bejárván a történetei magvát képező tapasztalatokat, amelyek tára azóta is folyamatosan bővül. Hiszen „a szépírás egy olyan magányos dolog, amiben élő halandó nem segíthet”. Annál is inkább, hogy a keresztény hitünk alapját képező Biblia kimondja, „Kezdetben vala az ige”, vagyis az igaz történet Istené.

Az elfajult ukrán–orosz ellenségeskedés miatt immár Európában is megkerülhetetlen kérdésre, hogy milyen a háború valójában, a harctéri „élményei” birtokában Jászberényi rámutatott, a Kalasnyikov gépkarabély csőtorkolat sebessége 2754 km/óra, így a téged célba vett golyó elől elmenekülni nem lehet. A 80 milliméteres aknagránát 6 kg trotilt tartalmazó aktív robbanótöltete, a körülötte lévő acélburkot repeszekre szaggatva szórja a halált. Húsz perced van arra, hogy bepasszírozd az életed annyi táskába, amit kézben elvihetsz. Ott állsz a magad száz kilójával, nagy tudás birtokában, négy nyelvet beszélvén, de Isten kegyelmén múlik a léted. „Nincs kontroll, nem te döntöd el”.

Végezetül kiderült, hogy Jászberényi borúlátó a ránk váró lehetséges jövőt illetően. Meggyőződése szerint az ukrán–orosz háborúnak csak vesztesei lesznek, és nekünk, európaiaknak semmi okunk a bizakodásra. Befellegzett az olcsó energiával működő, és ezért a világban eddig versenyképes gazdasági modellnek, elképzelhetetlen nagyságrendű infláció, logisztikai összeomlás és tömeges munkanélküliség következik.

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük