Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekek, akik a szexualitást keresik

Gyerekek, akik a szexualitást keresik Kultúra

Korunk egyik legnépszerűbb, kimondottan szexuális társkereső alkalmazása a Tinder, aminek több mint 50 milliós felhasználó táborát gyarapítják a háromszékiek is, köztük olyan 14–17 éves fiatalok, akik (legtöbb esetben a szüleik tudta nélkül) a kíváncsiság vagy a gyors szexuális kaland kedvéért regisztráltak az alkalmazásra.

Hirdetés
Hirdetés

A Tinderre való regisztrálásnál az alsó korhatár 18 év, de ha megadunk egy fiktív születési dátumot, azt is elfogadja a rendszer. Aztán fényképet kell feltölteni magunkról, és utána kezdődhet a keresés. A Tinder erőssége lényegében a radarszerű kereső, ahol beállíthatjuk, hogy tőlünk hány perc távolságban levő felhasználókat, azaz alkalmi szexuális partnereket találjon. Ha ezt 20 percre állítjuk, akkor a helyzetünkhöz mérten bevillannak azok a potenciális partnerek, akik ebbe a zónába esnek. Utána már csak balra vagy jobbra kell helyezni a talált személyek profilját. Ha balra visszük, nem kedveljük, ha jobbra visszük, akkor érdekel minket; ha mi is őt, akkor „találat” lesz, aztán lehet gyorsan ismerkedni, a lényegre térni, a többi pedig a képzeletre van bízva…

Azt teszteltük, hány olyan háromszéki fiatalt találni, akik biztosan nincsenek 18 évesek, de mégis jelen vannak a Tinderen. Nos, a kapott eredmény fölöttébb érdekes: maradjunk annyiban, hogy sokan. Akadnak köztük olyanok is, akik nyíltan kiírják, hogy pl. a Nagy Mózes Elméleti Líceumban tanulnak; életkornak 23 évet adnak meg, holott alig 16 évesek lehetnek. Amikor virtuálisan szóba elegyedtünk velük, elárulták, hogy leginkább a kíváncsiság miatt regisztráltak, és biztosak abban, hogy a szüleik nem veszik észre, mit művelnek.

Balázs Réka családterapeutát kérdeztük a Tinder és a 18 év alattiak kapcsolatáról.
– Hogy mit tehetünk szülőként, pedagógusként, felnőttként? Elsősorban azt, amit az új tárgyakkal teszünk, mielőtt használni kezdjük azokat, vagy a gyerekeink kezébe adjuk. Megtanuljuk, megtanítjuk használni, vagy ha nem értünk hozzá, akkor keresünk valakit, aki segít nekünk ebben. A tiltás itt sem visz sehová, de bizonyos szabályokat jó lenne leszögezni. Fontos lenne tudatosítani a veszélyeket, buktatókat – javasolta a családterapeuta.

Hirdetés
Hirdetés

Balázs Réka megjegyezte, a tinédzserek is vágynak közelségre, melegségre, szeretetre, és ezt a saját családjukban nem mindig kapják meg. Így egy intim, szeretetteljes viszony helyett nagyon könnyen belecsúszhatnak egy felületes, szexualitástól túlfűtött kapcsolatba.

Felszínes kapcsolódáshoz, játékos próbálgatásokhoz, szexuális partner kereséséhez talán elég a Tinder, de nem veszélytelen, hiszen személyiségünk legfontosabb jegyei nem ott fognak megnyilvánulni. Egy másik csapda, hogy nemcsak a kapcsolódás, hanem a szétválás is gombnyomásra megy. Hiszen jön a következő. Van, aki aztán nem is tud leállni.

– Ha a szülő váratlanul szembesül azzal, hogy a gyereke tinderezik, akkor fontos volna végighallgatnia, mi késztette őt erre, és itt volna a lehetőség egy őszinte beszélgetésre arról, hogy milyen nehézségei, sikerei vannak a kamaszlánynak, fiúnak az ellentétes neműekkel való kapcsolódásban, vajon milyen az önértékelése, miért van szüksége a kitett képre kapott lájkokra ahhoz, hogy értékesnek érezze magát. Szülőként meg fontos meggyőződnünk, hogy az időnként esetleg elviselhetetlenül lázadó kamasz gyerekünknek sikerül-e feltölteni a családban annyira a szeretettankját, hogy tudjon bízni magában és abban, hogy előbb-utóbb megtalálhatja a nagy Őt a Tinder nélkül is – szögezte le a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 27., 12:14
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Es mondd,mi rossz van a sexben ?! Ha a sex olyan rossz volna, akkor hidd el nekem, senki nem csinalna, es mindenki fejvesztve menekulne elole.De a dolog pontosan forditva van.Mindenki keresi,hogy kivel csinalja. Ami rossz ebben a dologban,az az,hogy ezek a gyerekek annelkul vagnak bele a jatekba,hogy az iskolakban barmilyen sexualis folvilagositast is kaptak volna(legalabb is Romaniaban!). Es azt sem magyaraztak el nekuk,hogy hogyan vedekezzenek a pedofil halozatoktol es a pedofil pornografiatol. Na ez az ami valoban ROSSZ ebben az egeszben es nem maga a sex. De erre az iskolak es a szulok,no meg a rendorseg kotelessege volna a gyerekeket folvilagositani !