Felhívás!

Gondolatok a könyvtárban

Gondolatok a könyvtárban Kultúra

Jó évet zárt a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, hiszen meg tudták őrizni az eddigi olvasói létszámot, megerősítették a már beindított pozitív folyamatokat, és az állományuk is gyarapodott – tudhattuk meg Szonda Szabolcs intézményvezetőtől.

– Igazgató úr, a számok nyelvén mi mondható el a tavalyi tevékenységükről?

– A korábbiakhoz hasonlóan 9000 körüli olvasónk volt, akik kétharmada aktív. Az új beiratkozók száma 800-850, ez szintén megfelel az elmúlt évek átlagának, mint ahogy az évi 75 ezer egyéni igénylés is. A kb. 250 ezres állományunk 4800 dokumentummal bővült, ami fele-fele arányban beszerzésnek és adományoknak köszönhető. Ugyanakkor 60 saját és 25 befogadott rendezvénynek nyújtottunk otthont.

– Említsen meg néhányat a saját rendezvényeik közül.

– Nagy jelentőséget tulajdonítunk a könyvtárbarát utánpótlást biztosító gyermekprogramoknak, amelyek közül mára több is intézményesült. Például a csernátoni Haszmann Pál Múzeummal nyaranta közösen szervezett, nagy népszerűségnek örvendő vetélkedők, illetve olvasó- és kézműves táborok, amelyek az idén nyolcadik alkalommal várják a 10-14 éves diákokat. Ide sorolható a könyvtárban zajló, töretlen népszerűségnek örvendő Varázskuckó, amely az utóbbi évben a gyermekeket elkísérő felnőtteknek is lehetőséget teremtett a különböző foglalkozásokra, a Csodalámpa program pedig játékos szövegértelmezéssel, feldolgozással és megjelenítéssel csalogatja ide vakációban a zsenge korosztályt. Ugyanakkor, hat év szünet után, 460 résztvevővel ismét sikerült megrendezni a megye egészére kiterjedő, magyarul és románul zajló Könyvkaland vetélkedőt, és új lendületet vett a sepsiszentgyörgyi újszülötteknek és családjaiknak, illetve elemi osztályosoknak olvasnivalót ajándékozó Könyvkelengye. Fontosnak tartjuk Bod Péter hagyatékának ápolását is, ennek jegyében a térképészeti munkásságát bemutató, magyar, román és angol nyelvű könyv megjelenéséhez járultunk hozzá.

– Volt-e változás az intézmény működésében?

– Többek között az, hogy az Olt negyedi fiókkönyvtárunkban beindítottuk a rendszeres gyermekfoglalkozásokat, és megkezdte működését a 2018 végén bejegyzett, a könyvtár munkáját segítő-erősítő, tavaly öt sikeres pályázatot lebonyolító Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület. Erősítettük a jórészt helyi és környékbeli sajtókiadványok digitalizálását célzó programunkat, és az így keletkező anyag visszakereshetőségét lehetővé tévő repertorizálást is következetesebb iramban végezzük.

– Milyen nehézségekbe ütköztek?

– Gondot jelent továbbra is a háromszéki kiadású, frissen megjelenő könyvek kötelespéldányának begyűjtése, és sajnálatos módon egy helyben topog a könyvtár épületének évekkel ezelőtt megkezdett felújítása. Ígéretes viszont, hogy az intézményünket fenntartó megyei önkormányzat és a megyeszékhely önkormányzata szerint is újonnan épülő, korszerű székhelyre van szüksége a könyvtárunknak.

– Célkitűzéseik?

– Eddigi munkánkra alapozva építkezni, a szabadidő értelmes eltöltését és a hiteles dokumentálódást egyaránt szolgálva. A közösség életében olyan „ismerősként” jelen lenni ezután is, akihez bizalommal fordulhat bárki. Ehhez azt a lelkesedést fenntartani, amely túlmutat sokszor a napi kötelezőn, mert így tud jól működni egy kulturális intézmény manapság. Erről a kollégáim is érdemlegesen tudnának beszélni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.