Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Filmmel ünnepelhetünk

Filmmel ünnepelhetünk Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplex január végén ünnepli egyéves fennállását, ezért január 26–28. között különleges programmal várja közönségét. 2017 januárjától közel 260 filmet vetítettek le a moziban a 2327 vetítés során, ezeken összesen 39 544 néző vett részt.

Az országban talán elsőként sikerült rendszeresen magyar szinkronos filmeket biztosítani a helyi közönség számára, ez különösen fontosnak bizonyult a gyermekfilmek, animációk népszerűségét illetően. Ezt bizonyítja, hogy a legnépszerűbbek a magyar nyelven is beszélő rajzfilmek, a Gru 3, az Ozzy, a Nyuszisuli, a Ricsi, a gólya, a Szörnyen boldog család és a Rock Dog voltak. Filmes nosztalgiaélményt is nyújtott a Művész Mozi az elmúlt évben, a magyar film 120 éves történetét klasszikus, régi magyar filmek heti rendszeres vetítéseivel ünnepelhette a mozi közönsége.
Külön sikerélményként könyvelhető el, hogy a helyi alkotók dokumentumfilmjeit is nagy érdeklődés övezte, a vetítések népszerűségét az is növelte, hogy helyi témák kerültek feldolgozásra, és az alkotók jelenlétében zajlottak a teltházas vetítések. Vörös T. Balázs és Filep Farkas Emlékmű helyett című és Vargyasi Levente Tehenesek című dokumentumfilmjeiről van szó, melyeket ismét láthat a közönség a mozi születésnapi, ünnepi hétvégi programjában.

Dancs Árpád mozimániája
Január 27-én, szombaton 16.30-kor az Andrei Mureşanu Színház (valamikori Művész Mozi) nagytermében mutatják be Dancs Árpád MoziMániáim – A sepsiszentgyörgyi mozizás története című kötetét. A könyv műfajilag nem tudományos munka, hanem memoár, beszámoló és kutatási napló a régi/új filmek, illetve mozikultúra szerelmeseinek a sepsiszentgyörgyi filmvetítésről, nagy filmszínészek Szentgyörgyhöz fűződő emlékeiről, Sepsiszentgyörgyről induló, itt élő művészek filmes „kalandjairól”. Ez alkalommal moziplakát-kiállítás is nyílik, amely bepillantást nyújt a sepsiszentgyörgyi mozizás történetébe (a legrégebbi plakát 1928-ból való). A könyvet méltatja, a szerzővel beszélget József Álmos és Péter Sándor.

Találkozó a Viszkissel
Szombaton, január 27-én 18 órától, illetve 18.15-től bemutató-vetítés a Fellini- és a Chaplin-teremben: a vásznon Antal Nimród legújabb filmje, a sokak által várt A Viszkis elevenedik meg. A vetítések után, 20.30-tól a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében közönségtalálkozót tartanak Ambrus Attilával, a Viszkissel.

Zenerege és filmzenés buli
Január 26-án, pénteken 21 órától egyedi hangzású, különleges hangulatú buliba, a Soundtrack-re hívják a filmkedvelő közönséget. A Mohóban Dj Grid és Vj Rancz gondoskodik a filmbe illő hangulatról.
Nagy sikernek örvendett 2017 áprilisában az Evilági zenekar lemezbemutató koncertje, a Zenerege – a Székelyföldi Legendárium rajzfilmjeinek vetítésével egybekötött gyermekkoncert. Január 27-én, szombaton 12 órától ismét kicsik és nagyok hallgathatják meg a Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen megvalósított dalokat, a székely székek egy-egy legendáját, mondáját. A koncert folyamán a Rétyi Nyír, a Babba Mária és A táltos asszony című rajzfilmeket vetítik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük