Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felújítás alatt a gelencei nagytemplom

Felújítás alatt a gelencei nagytemplom Kultúra

Megújul a gelencei központi nagytemplom tetőszerkezete, a rozsdás bádogtető helyett rézburkolatot kap. A munkálat költségesnek számít, így a plébánia igyekszik minden lehetőséget megragadni. A felújítás kapcsán Bereczi István gelencei plébánossal beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

A Szent Imre-templom közel 120 éves fennállása óta már több kisebb-nagyobb felújításon átesett. A jelenlegi azért szükséges, mert a templom tetőszerkezetét burkoló bádoglemez az idők során korrodálódott, így félő, hogy az esővíz bejut a templom mennyezetébe. A helyi egyháztanács januári gyűlésén ezért úgy döntött, hogy újrafödik a nagytemplomot.

Eredetileg az új burkolatot is bádoglemezből tervezték kivitelezni, azonban ez idővel módosult, így az értékesebb, tartósabb rézlemezre esett a választás. Ennek következtében át kellett alakítani az eredeti tervrajzot, valamint a kiadások is jelentősen megnövekedtek. Összesen 1200 négyzetméternyi felületet kell beborítani, a szakértők szerint pedig a jelenlegi munkálatokkal akár 150-200 évig is biztosítva lesz a templom tetőzete.

A felújítások áprilisban kezdődtek. Mostanig majdnem teljesen elkészült a templomtorony egyes elemeinek beburkolása, és sikerült befödni a templom északi oldalának felét. A munkálat során a vízelvezetőket és a párkányokat is rézborításúra cserélik. Ahol szükséges, ott kijavítják a burkolat alatti faszerkezetet is.

A tetőcserét jelenleg nehezíti a kedvezőtlen időjárás, ugyanis az esőzések miatt a munkások nem tudnak folyamatosan dolgozni. A felújítást egy sepsiszentgyörgyi cég végzi, amely kifejezetten erre szakosodott. Az időjárás függvényében a munkálatokat remélhetőleg júliusban vagy augusztusban sikerül befejezni.

A plébánia minden lehetőséget igyekszik igénybe venni a költségek fedezésére. Pályázaton keresztül a román állam még az előző évben átutalt egy nagyobb összeget, továbbá a megyei tanácshoz is nyújtottak be pályázatot, de a munkálatokat a helyi önkormányzat is támogatja. A helyiek is segítenek, ahogy tudnak, a cégek, közbirtokosságok szponzorpénzt és faanyagot biztosítanak a munkálatokhoz, míg a hívek – elszármazottak és helyiek egyaránt – anyagi hozzájárulásukkal támogatják a felújítást.

„Úgy érzem, a hívek a templomunk mellé álltak, nagyon sok helyről azt a visszajelzést kaptam, hogy segítünk, mert ha az őseink felépítették, akkor azt nekünk kell karban tartanunk” – mondja a helyi plébános, Bereczi István. Az egyházközség más lehetőségekre is pályázott, némelyek nem jártak sikerrel, és vannak olyanok, amelyek eredményhirdetésére még várni kell. A gelencei nagytemplom felújításának költsége meghaladja az 500 ezer lejt.

Ilyés Andrea

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások