Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felelős embereket kell nevelni

Felelős embereket kell nevelni Kultúra

Egy érdekes kísérleti programról kezdtünk beszélgetni, ami aztán bő forrásnak bizonyult. Annak reményében osztjuk meg a szentgyörgyi vadászati múzeum igazgatójával, Demeter Jánossal lezajlott beszélgetésünket, hogy sok hasonlóan gondolkozó ember társul majd, és támogatja azokat a törekvéseket, amelyek nemcsak pártpolitikai ügyek nem lehetnek, de nem maradhatnak csak egy személy, intézmény, város vagy megye gondjai sem.

Idén márciustól működött egy egyedi élőhelyen, a bibarcfalvi fenyőfák tetején fészkelő gémek mintegy 30 fészket számláló telepén egy folyamatos internetes adást biztosító kamera, amely a várakozásokat felülmúlóan több mint 6000 órás nézettséget ért el.

– Ez csak még inkább ösztökél minket arra, hogy jövőre egy szinte világpremierként elkönyvelhető élő adást biztosítsunk egy kis békászó sas fészkéből. Azért borzasztóan nehéz ezt megvalósítani, mert ez a madár általában kerüli az ember közelségét, de még nagyobbá teszi a kihívást, hogy egy fészket térerővel rendelkező helyen azonosítsunk – mondta Demeter János.

Természeti értékeinktől és kincseinktől aztán oda vezetett beszélgetésünk fonala, hogyan lehet ezt hosszú távon megőrizni, ugyanakkor az érdeklődőkkel, természetbarátokkal megosztani. Erre csak egy mód van, olyan atipikus, technikailag is a modern technológiához felzárkózó, látványos információs központokat vagy erdei iskolákat létesíteni, amelyben a legfiatalabbakat lehet a természet tiszteletére, megbecsülésére nevelni.

Hirdetés
Hirdetés

– Előbbiek turisztikai szempontból is érdekesek lehetnek, utóbbiakat főleg a város és környékbeliek hasznosíthatnák. Ehhez reméljük politikai vezetőink támogatását is megnyerni – és feljogosítanak remélni az e témában Kelemen Hunorral folytatott tárgyalások – hiszen a természet, a vizek, a levegő tisztaságának megőrzése, mely közösségünk jövőjét alapvetően befolyásolja, nem lehet pártpolitikától függő, ez nem a szociáldemokrácia, kereszténydemokrácia vagy liberalizmus ügye. Annyi elrettentő példa van körülöttünk, míg a Székelyföld viszonylag jól áll ezen a területen, ezt a kincset nem szabad elherdálni – fogalmazott Demeter.

Konkrét tervekről szólva szóba jött, hogy a Sugásfürdő felé vezető út mentén már korábban tervezett létesíteni, működtetni egy vadasparkot a Vadon Egyesület, azonban alternatív helyszínként a Benedekmező sem elvetendő. Előnye, hogy bővizű forrás van ott, erdő, mező kínálkozik a tanulmányozásra, ráadásul ott működik a lovasiskola is. Ha mellette létrejönne ez a vadaspark, amelyben elsősorban a gyermekek által kedvelt állatok, őzek, szarvasok, vaddisznók, muflonok lennének, esetleg egy felfüggesztett, a lombkorona szintjén vezető tanösvény is kiépülne, sokféle jó családi program szervezésére lenne lehetőség. Ugyanez a cél a vadászati múzeum bővítésével, ehhez azonban még meg kell találni az anyagi forrásokat, részletezte Demeter János optimistán nézve a jövőbe, annak ellenére, hogy az ország utóbbi kormányai igen keveset, vagy semmit nem fektettek a természetvédelmi területekbe, a környezetvédelembe, és az oktatásba se sokkal többet.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük