Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fedelet a fejünk fölé

Fedelet a fejünk fölé Kultúra

Lapunk munkatársának, B. Kovács Andrásnak új kötetét mutatják be ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A kötetet Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke méltatja. A könyvbemutató a Temesvár 30 elnevezésű programsorozat része.

Az ismert riporter és publicista ezúttal dokumentumregénnyel jelentkezett, mely egy különösen átfogónak és érdekesnek nevezhető életpálya fonalát követve két, egymástól élesen elváló történelmi korszak jellemző élethelyzeteibe enged bepillantást, régiónk, Erdély és országunk olyan helyszíneire kísérve el az olvasót, mint a kisebbségi többség lakta kisváros, a magyarul továbbtanuló diák viszontagságai a hetvenes és nyolcvanas években, a kötelező katonai szolgálat mint kilépés a nagybetűs életbe, vagy a korabeli egyetemi és gyakornoki évek.

Hirdetés
Hirdetés

A Fedelet a fejünk fölé – Bálint József útja a szakmától a hivatásig című kötet narrátorának útja választásának és személyes rokonszenvnek köszönhetően székely környezetünkben folytatódik, itt ismeri meg a „fáraó szocializmus” munkaszolgálati kényszerét és a kor egy óriás presztízsberuházásának, a Bukarest–Duna-csatorna építőtelepének valóságát, s ami erre logikusan következett, s amit nagyon sokan a sors különös ajándékaként éltünk meg: a rendszerváltás forró perceit és felkavaró élményét. Külön többlete a kötetnek a székelységgel azonosuló sorsvállalás, valamint az ennek talaján kibontakozó jogvédelmi küzdelem belső bírálatának tanulságai. E teljességre törekvő emberi élet erőterében, e jellemfejlődés rendjén sok kortárs ismerhet saját tapasztalatai­ra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük