Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Értékeinkből vetélkednek

Értékeinkből vetélkednek Kultúra

Hétvégén zajlik a Kovászna Megyei Értéktár által meghirdetett többfordulós honismereti vetélkedő regionális megméretése, ahol tíz székelyföldi település képviselteti magát 10 általános iskolai és 5 középiskolai csapat révén. A tét a Magyarországon esedékes nemzeti döntőre való kijutás.

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ egy Zala testvérmegyével közös pályázat révén, 2016 májusában hozta létre a Kovászna Megyei Értéktárat és megyei értéktár-bizottságot. Ennek feladata a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítése, dönteni a megyei értéktárba felterjesztett értékekről, ajánlásokat küldeni a székelyföldi, illetve az erdélyi értéktárnak, valamint javaslatokat tenni a kiemelt megyei értékek népszerűsítése, támogatása és éltetése érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

A megyei értéktár-bizottság 2023 februárjában többfordulós honismereti vetélkedőt hirdetett általános és középiskolás diákok számára azon törekvést tartva szem előtt, hogy a résztvevők megismerjék szűkebb és tágabb környezetük értékeit, illetve alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékekről és hungarikumokról. A vetélkedőre huszonegy, egyenként 4 diákból és egy vezető pedagógusból (mentorból) álló csapat jelentkezett. Az első három forduló online térben zajlott: az első kettőben 25, nemzeti és erdélyi értékekre vonatkozó kérdésre kellett választ adniuk a csapatoknak, a harmadik forduló pedig kreatív próbát rejtett magában: felkutatták, rögzítették és kisfilm formájában mutatták be településeik értékeit. A vetélkedőre beküldött anyagokat meghatározott pontrendszer alapján értékelte a szakmai zsűri.

Az április 22–23-án Sepsiszentgyörgyön tartandó regionális próbán 10 általános iskolai és 5 középiskolai csapat méri össze tudását Barótról, Bölönből, Csernátonbúl, Gyergyóalfaluból, Gyergyóditróból, Kézdivásárhelyről, Lemhényről, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről és Zágonból, a nyertes részt vesz a június elején esedékes Kárpát-medencei döntőn.

Címlapfotó: A székelykapu a Kovászna Megyei Értéktár felterjesztése révén került be a kiemelt nemzeti értékek közé, így immár egy lépésre van a hungarikummá válástól. Kerekes Mónika felvétele Futásfalván készült

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük